Te mitől félsz a legjobban?

Te mitől félsz a legjobban?

2020. július 29. 16:00:00

Mindenki fél valamitől, még a legbátrabb emberek is. Az, hogy mitől és az érzés mennyire intenzív, embere válogatja. Ha félelem nélkül akarunk élni, meg kell tanulnunk felismerni és leküzdeni.

A félelem jellemzői, típusai

Nyomasztó érzés, szoborrá válás, szapora szívverés, fokozott izzadás, tágra nyílt szemek - csak néhány tünet, ami akkor jelentkezik, ha félünk valamitől. Félni sok mindentől lehet. A külső félelem az, amit egy rajtunk kívülálló dolog vált ki, amit kerülni szeretnénk: magasság, pókok, rágcsálók. A belső félelem az, amihez negatív érzelmet társítunk: a nyilvános beszédtől vagy a bezártságtól való rettegés. Mások reakciójától, egy találkozás kimenetelétől vagy akár a szomorúságtól is félhetünk. Sokszor nem is tudatos, hogy mennyi olyan dologtól rettegünk, ami a mindennapjaink része. Félelem, hogy időben beérjünk a munkahelyünkre. Fontos megbeszélés előtti pánik, hogy milyen lesz a másik fél visszajelzése. Vagy attól való félelmünk,hogy a szeretteink mindig biztonságban legyenek.

A félelem felismerése

Ha konkretizálni tudjuk, hogy mitől félünk, akkor kiszűrhetjük annak a lehetőségét, hogy szembe találjuk magunkat vele. Ha félünk a nagyobb tömegben, akkor nem fogunk koncertre menni. Nem nézünk horror filmeket, ha nyugtalanok leszünk tőlük. A legfontosabb az, hogy ismerjük fel a félelmeinket, és ha fülön csíptük őket, akkor érdemes megállnunk egy percre és elgondolkodnunk. Lehet, hogy a félelmeinket mi generáljuk és akár gyermekkorunktól hordozzuk. Biztos, hogy ennyire félünk, vagy már megszokássá vált az, hogy féljünk? Ezt a kérdést magunknak kell megválaszolnunk. 

A félelem leküzdése

El kell fogadnunk, hogy a félelmünk létezik és szembe kell néznünk vele. Mi a legrosszabb ami megtörténhet?  Megéri a félelmeink miatt elhalasztani életünk nagy lehetőségeit? Le kell magunkban vetíteni a lehetséges jövőképet. Ha olyan dologról van szó, amire van ráhatásunk, akkor keressük meg a megoldásokat és cselekedjünk. Ha viszont olyan dolog miatt rettegünk, amire nem tudunk hatással lenni, akkor tovább kell lépnünk és el kell engednünk. Például ha attól félünk, hogy megfázunk nyáron a hőségben, az csak felesleges energiapazarlás. Ezzel szemben ha félünk, hogy télen betegek leszünk, ha megfázunk, akkor tegyünk ellene, előzzük meg és öltözzünk fel, szedjünk vitaminokat.

Van, hogy azért nem merünk szembenézni a félelmeinkkel, mert önmagunkban nem bízunk. Ha csak egy dologgal kapcsolatban győzelmet aratunk, máris nőni fog az önbizalmunk. Sokkal több mindenre vagyunk képesek, mint ahogy azt gondoljuk. Bátornak kell lennünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában