Így készíts tökéletes csokidíszeket!

Így készíts tökéletes csokidíszeket!

2020. július 09. 23:00:00

Bármilyen desszertet fel tud dobni egy csinos kis csokoládédísz. De hogyan is álljunk neki az elkészítéséhez?

A csokoládé egy kakaóbabból készült édesség. Maga a csokoládé szó már a 16. század óta jelen van a köztudatban. Az aztékok régen ital formájában fogyasztották, ma már azonban a különféle ételekhez is előszeretettel használjuk, leginkább a desszertekhez. Sokáig csak háromféle csokoládét ismertünk: a fehércsokit, a tejcsokit és az étcsokit, azonban 2017- ben ezekhez csatlakozott a Ruby, aminek az íze enyhén savanykás és bogyós gyümölcsöket idéző, a színe pedig rózsaszín.


Temperálás

A legfontosabb dolog, amikor csokival dolgozunk, hogy temperáljuk azt. A temperálás nem más, mint a zsírkristályok stabilizálása, amit mozgatással valamint a hideg és a meleg hőmérséklet változtatásával érnek el, így lesz a csoki lágy és fényes. Olvasszuk fel a csokit, a munkahőmérséklettől (temperálás utáni hőmérséklet) legyen melegebb egy kicsit, de ne égjen meg! Majd öntsük márványlapra és egy spakli segítségével kezdjük el szétteríteni a márványon. Közben végig mérjük a hőmérsékletét. Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, akkor tegyük egy tálba és már dolgozhatunk is vele. A fehér és a Ruby csokoládék munkahőmérséklete 29-33 fok közötti, a tejcsokoládénak valamivel magasabb 35-40 fok és végül a legmagasabb az étcsokoládénak van, ami pedig 40-50 fok. Az olvasztott és letemperált csokival nem is olyan nehéz díszíteni, mint azt sokan gondolják, következzen néhány dísz és azoknak az elkészítése.



Rajzolj csokival!

Használjunk sablont! Egy előre megrajzolt formát igazán egyszerű átrajzolni és ez csokival sem nehezebb. Az olvasztott és temperált csokit tegyük egy habzsákba, majd vágjunk rá egy apró lyukat. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, hiszen akkor a csoki egyből kifolyik rajta! Ha az adott motívumot a torta tetején szeretnénk elhelyezni, akkor a rajzoláskor egy pálcikára folyassuk a csokit. Ennek a segítségével csak bele kell majd szúrnunk a torta tetejébe az elkészült díszt. Inkább az elegáns dekorációt preferálod? Akkor csak tegyél a tortára néhány csíkot és már kész is vagy, ez könnyed eleganciát kölcsönöz a tortának, amellett, hogy roppant egyszerű díszítésről van szó.


Festés csokival

A csokival való festés nem tér el sokban a hagyományos festéstől. Persze ezzel nem csak képet lehet festeni, hanem mondjuk leveleket, erre a célra remekül fel lehet használni a menta levelét. A levelek tisztítása után (itassuk le a vizet róluk) az olvasztott és temperált csokit vigyünk fel rájuk egy ecset segítségével és hagyjuk, hűlni. Amikor már nem folyik, de még nem is egészen dermedt a csokink, akkor húzzuk le róla a levelet. Így a levél gyönyörű mintája meglátszik majd a csokin, és a menta esetében az ízét is átveheti kicsit.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában