Meg tudsz bocsátani?

Meg tudsz bocsátani?

2020. október 15. 07:35:00

Megbántunk másokat és mások is megbántanak mindent. Bocsánatot kérünk és megbocsátunk mi is. Jobb esetben ez történik. De mit tegyünk akkor, ha nem jön a bocsánatkérés vagy mégsem tudunk megbocsátani?

Mindenkinél más-más időbe telik, hogy megbocsásson annak, aki megbántotta. Van, aki egy vállrándítással elintézi, és azt mondja, minden rendben van, de van olyan is, aki, hónapokig vagy akár évekig is hurcolja magában, mert nem tudja elfelejteni. Lehet-e különbséget tenni a bűnök nagysága okozta megbocsátások között, hogy mit bocsátunk meg és mit nem?

Nem tudok megbocsátani…

Amikor elkövetnek ellenünk valamit, mélyen megbántva érezzük magunkat, majd dühösek és haragosak leszünk a másik féllel kapcsolatban. Nem értjük, hogyan tehette ezt velünk, hogyan volt erre képes. Ha a másik fél a bocsánatunkat kéri, a döntés a kezünkben van, hogy megbocsátunk neki, avagy sem. Ha csak amiatt kéri a megbocsátásunkat, mert úgy érzi, hogy a személyünket bántotta meg, de a tettét nem látja bűnnek, akkor nagy a valószínűsége, hogy többször is elköveti majd ezt ellenünk. Megköszönhetjük, hogy eljutott eddig a lépésig, de őszintén mondjuk ki azt, hogy nem tudunk neki megbocsátani. 

Megbocsátok neked

Először magunknak kell megbocsátanunk. Nem az esemény miatt, amit elkövettek ellenünk, hanem azért, hogy szóba álltunk, majd valamilyen kapcsolatot építettünk azzal az emberrel, aki megbántott minket. Nem ostorozhatjuk magunkat, hogy miért nem vettük észre valakin az első találkozás alkalmával, hogy előbb vagy utóbb a lelkünkbe gázol, hiszen ha tudjuk, biztosan elkerüljük. De ha már megbántott, hogyan bocsássunk meg? Az első lépés az, hogy őszintén bocsánatot kérjen. Ezt követően fontos, hogy felismerje azt, hogy nem volt helyes a cselekedete, és hogy önmaga miatt sem teszi többé meg. Ha úgy döntünk, hogy megbocsátunk, ugyanazt az embert kell látnunk, mint aki megismertünk. Mindkettőnk érdeke, hogy visszatérjünk az eredeti kedvességhez, bizalomhoz, szeretethez és tisztelethez. Lehet, hogy hónapok, évek munkája megbocsátanunk a másiknak, de ha igazán szeretjük egymást, akkor ezt a feladatot is meg kell tudni oldanunk, hogy lelki békét találjunk. Hogyan tudjuk a szituációt elfelejteni? Vagy jön magától, vagy a tüske mindig bennünk marad.

A megbocsátás vagy szívből jön, vagy sehogy. Vigyáznunk kell arra, hogy ne bántsunk meg másokat. Azt, hogy kinek mit jelent a megbocsátás vagy a nem megbocsátás, nem szeretném senki helyett eldönteni, de Fodor Ákos idézete segíthet ezen: "Már fáradt vagyok megbocsátgatni - kérlek: inkább ne bánts meg."


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában