Amikor nem szűnik a szorongás: a generalizált szorongás zavar

Amikor nem szűnik a szorongás: a generalizált szorongás zavar

2020. június 10. 15:58:32

A "normális mértékű" szorongás az életünk természetes része. Ha azonban ez az érzés hónapokon keresztül állandósul bennünk, túlzott mértéket ölt és már azt sem tudjuk, mi miatt is aggódunk tulajdonképpen, generalizált szorongásról beszélhetünk.

A szorongás egy nyomasztó, félelemhez hasonló érzés, amikor valamilyen vélt, vagy valós veszélyhelyzettel kell szembenéznünk. Bár általában nem szeretjük, de az élet természetes velejárója, és nem jelez semmilyen pszichés nehézséget - addig, ameddig a veszélyhelyzettel arányos. Ha azonban hosszabb távon elhatalmasodik rajtunk, irracionális méretet ölt és az embert a mindennapi életében akadályozza, akkor szorongásos zavarokról beszélhetünk.

A szorongásos zavaroknak tulajdonképpen a leghétköznapibbnak tűnő formája a generalizált szorongás. Nem jár látványos rohamokkal, vagy különös dolgoktól való félelemmel. Egyszerűen csak egy fokozott, szorongásos állapot, amely hosszú időn keresztül nem szűnik meg.

Nézzük, mi mindenből áll!

1. Folytonos aggodalom, negatív gondolatok

Az ember túlzott mértékben aggódik az életében jelenlévő dolgok miatt. Ha elveszítjük a munkahelyünket, vagy egy szerettünk súlyos beteg lesz, az aggodalom és szorongás természetes érzés. A generalizált szorongás esetében azonban a személy a tragédiákat akkor is elővételezi, ha tulajdonképpen nem is állnak fenn. A "generalizált" szó onnan ered, hogy a szorongás érzése az élet szinte minden területére folyamatosan kiterjed. Az ember mindig talál magának valamilyen aggódni valót, ha egy nyomasztónak ítélt helyzet megszűnik, máris jön a következő.


2. A szorongás "fizikai" tünetei

Ha az ember szorong, annak bizony testi jelei is vannak. Ilyenkor feszültebbek az izmaink, gyakrabban fáj a hasunk. Előfordulhat fejfájás és szédülés, fokozott izzadás, szájszárazság, vagy zsibbadtság, a "torokban gombóc" érzése.

3. Rossz alvás, fáradtság

Ha az ember folyton aggódik, az az alvásminőségére is kihat. A generalizált szorongás akadályozza az elalvást, és az ember gyakran rosszul alszik, éjszaka is gyakran felébred. Ez pedig természetes, hogy kialvatlanságot, fáradtságot, kimerültséget von maga után. A kimerült ember pedig sokszor ingerlékeny is, és nehezebben is koncentrál.

Mindemellett pedig biztosan tapasztaltuk már, hogy maga a szorongás,- például az idegesség egy vizsga előtt - önmagába is milyen fárasztó és kimerítő. Hát még ha ez hónapokon át fennáll! 


Hogyan alakulhat ki?

A generalizált szorongás hátterében gyakran áll olyan esemény vagy élethelyzet, amikor az embernek valamilyen súlyos fenyegetettséggel, vagy túlzott elvárásokkal kellett szembenéznie, amelyeknek nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett megfelelni. Előfordulhat az is, hogy valamilyen fontos teljesítményben vagy kapcsolataiban kudarcot élt meg.

Bár a generalizált szorongás elsőre nem tűnik olyasminek, amivel az ember pszichológushoz szaladna, hiszen "csak egy kicsit feszült", mert "olyan stresszes az élet" és egyébként is "csak túlreagálja a dolgokat", nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a stressznek milyen negatív hatásai lehetnek hosszú távon a fizikai egészségünkre is.

Érdemes inkább időben segítséget kérni. Folytonos aggódás nélkül élni sokkal kellemesebb!

Olvass tovább!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában