Honnan tudod, hogy boldog vagy?

Honnan tudod, hogy boldog vagy?

2020. október 25. 08:30:00

Pénz, párkapcsolat, sikerek. Sokan személyekhez, tárgyakhoz kötik és eredményekben mérik a boldogságot. Csak rajtunk kívüli dolgok segítségével érhetjük el, hogy boldoggá váljunk, vagy elég, ha eldöntjük, hogy azok leszünk?

A boldogság egy alapvető emberi érzelem. Számos megközelítése létezik, hogy csak egy másik személytől, tárgyaktól vagy szituációktól leszünk boldogok. De ha nem szeretnénk, hogy csak ideig-óráig éljük át ezt az euforikus állapotot, hogyan érhetjük el azt, hogy mindennapos érzelem legyen?

A boldogság értelmezése

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus a Flow élménnyel határozza meg a boldogság állapotát, mely szerint, az elménk működésének az az állapota, amikor éppen csinálunk valamit, és azt teljes átéléssel és örömmel tesszük. A fókuszt arra helyezzük, amit éppen végzünk, összpontosítva és a jelen állapotában, koncentráltan végezzük - hagyva, hogy minden megtörténjen. 

Vallási értelmezésben, például a buddhizmusban, a megvilágosodásban érhetjük el a legvégső és leghatalmasabb boldogságot. Ez az örökké tartó béke állapota, amihez mindenkinek joga van, hogy megtapasztalja.

Gazdasági megközelítése a boldogságnak az, amikor a nagy mennyiségű pénzhez, a luxuscikkek meglétéhez társítjuk az érzést. Munkahelyi sikereink, jövőbeli céljaink elérésekor reméljük azt, hogy boldogok leszünk. 

Hogyan növelhetjük a boldogságot?

Az, hogy ki milyen vallásban, tudományos meghatározásban hisz, az változó. Lehetünk különböző gazdasági helyzetben, vallási kultúrában, de abban egyetérthetünk, hogy mindannyian keressük a boldogságot. Ehhez a folyamatos boldogság tudathoz a saját gondolatinkat kell átformálnunk. Amikor átélünk egy helyzetet, azzal meghozunk egy döntést is. Ha ez a szituáció negatív, akkor dönthetünk úgy, hogy még tovább gyengítjük magunkat, hagyjuk, hogy földbe tiporjon és elrontsa a kedvünket. Vagy dönthetünk úgyis, hogy ez egy lehetőség, amiből tanulhatunk és tapasztalatokat gyűjthetünk. Kialakíthatjuk azt az új nézőpontot, hogy ha történik velünk valami, akkor tudatosan és kívülről figyeljünk magunkat. Ha ezt negatívan szemléljük, gyengék és pesszimisták, ha pedig pozitívan nézzük, akkor erősebbek leszünk és csak a lehetőséget látjuk meg. Meg kell tanulnunk, hogy a veszteségeinkből mindig a legjobbat alakítsuk ki.

Ez egy folyamat, hogy megtanuljuk azt, hogy mi hozunk döntéseket, nem másoktól függünk és bennünk van minden ahhoz, hogy boldogok legyünk. Éljünk minden nap a jelenben, hagyjuk a megváltoztathatatlan múltat és a kiszámíthatatlan jövőt. Meditáljunk, mosolyogjunk, és legyünk tudatosak. Mert nincs sors, nincs eleve elrendeltetés, csak az van, amit csinálunk. Csináljuk jól!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában