Ha látta az üzenetemet, miért nem válaszol?

Ha látta az üzenetemet, miért nem válaszol?

2020. november 02. 15:12:00

Elfoglaltság, munka, mobilnet hiánya. Okok, amiért nem kapuk választ, ha írunk valakinek üzenetet. De mi van akkor, ha órák, napok, vagy akár hetek telnek el válasz nélkül?

Rohanó társadalmunkban a telefonunk és internet hozzáférés nélkül sokszor már létezni sem tudunk. Chat ablakok, sms-ek világát éljük. Rengeteg mód létezik arra, hogy tartsuk a kapcsolatot. Naponta több tucat üzenetet, e-mailt, értesítést kapunk. Így érthető, ha nem azonnal kapunk választ az üzeneteinkre. De mi van akkor, ha napok, hetek telnek el így? Mikor kezdjünk el aggódni?

Prioritási lista

Online világunkban elkerülhetetlen, hogy valakivel nemcsak élőben, hanem üzenetek formájában is értekezünk. Home office-ban dolgozunk, másik városban élünk, családi, baráti beszélgetéseinket folytatjuk online, vagy új párkapcsolatokat alakítunk ki. Kialakul egy elsőbbségi lista, hogy kinek mennyi idő múlva válaszolunk. A lista élén a közvetlen családtagjaink, vezetőink, barátaink állnak. Nekik, ha tudunk, rövid időn belül válaszolunk. A listánk következő helyeit a távolabbi ismerősök és azok a személyek alkotják, akiknek, ha pár órát vagy egy napot csúszunk a válasszal, sem lesz lelkiismeret-furdalásunk. De van, hogy mi várunk egy-egy számunkra fontos üzenetre, órákat, napokat és rossz esetben akár heteket is. És legtöbbször akkor tapasztaljuk meg, ha egy bimbózó párkapcsolat előtt állunk. Először még türelmesek vagyunk. Majd ahogy telnek az órák egyre nyugtalanabbak leszünk. És rossz érzésünket az is tetézi, hogy chat partnerünk elérhető állapotban van, vagy még meg is nyitotta az üzenetünket, azaz „látta”. Ilyenkor jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy akkor miért nem válaszol? 

Chat-elési „szabályok” 

Nincsenek kőbe vésett szabályok, de néha ildomos betartani néhány alapvető dolgot, ha már üzenetváltásba keveredünk azzal, akivel párkapcsolatot szeretnénk kialakítani. Amikor nem érünk rá, és kapunk egy üzenetet, írjunk egy gyors választ, hogy mikor lesz alkalmas beszélgetnünk. A beszélgetés kezdetekor, ha már határtalan karakterek állnak a birtokunkban, a  „Szia”, és a „Hogy vagy?” után ténylegesen beszélgessünk, ne azért küldjük, hogy csak azt jelezzük, hogy mi életben vagyunk. Ha felvetődött egy kérdés partnerünktől, lehetőleg egy-két nap alatt válaszoljuk meg. Ha tovább húzódik a visszajelzés, okafogyottá válik a kérdés is. Ha már nem akarunk többet beszélgetni, akkor mondjuk el, ne emojikkal szakítsuk meg. És elvárhatjuk, hogy ezek a "szabályok" oda-vissza is működjenek. Ne alakuljon ki az a feltevés, hogy "még válaszra sem méltat".

Számtalan oka lehet, amikor nem írnak vissza nekünk. Lecsúszunk a messenger listán, partnerünkkel történt valami, de a legtöbb esetben azt kell felismernünk, hogy egyszerűen nem akar válaszolni. Nem kaptunk helyet a prioritási listáján. El kell fogadnunk, hogy akivel eddig napokat, heteket cseteltünk, beszéltünk, már nem érdeklődik irántunk. Ha intelligens választ kapunk arra, hogy miért nem lettünk fontosak, békében is elválhatunk. Tiszteljük meg a másikat azzal, hogy emberek maradunk.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában