Mitől függ, hogy mennyire fáj a menstruáció?

Mitől függ, hogy mennyire fáj a menstruáció?

2020. május 27. 14:24:00

A vérzésünk ideje alatt jelentkező kellemetlen tüneteknek nem csak testi, de lelki háttere is lehet! Nézzük, hogy hogyan!

"Azok a bizonyos napok” kiemelt szerepet kapnak a nők, és sokszor a „hozzájuk tartozó” férfiak körében is. A különböző betét- és tamponreklámok azzal biztatnak bennünket, hogy ha az adott terméket használjuk, akkor mindent pontosan úgy fogunk tudni csinálni, mint a hónap többi napján. Fehér sortban biciklizhetünk, jógázhatunk, és fejjel lefelé lóghatunk kötelekről légtornászás közben, ha kedvünk tartja.

Vannak nők, akiknek a vérzését valóban nem kísérik súlyos tünetek. Nem fáj a hasuk, a hangulatuk is olyan, mint máskor és egy megfelelő tampon mellett valóban szinte észre sem veszik, hogy ez a néhány nap más, mint a hónap többi része. Sok nő életét azonban nagyon meg tudja keseríteni a sok hasfájás, fejfájás, hangulati labilitás és ehhez hasonló tünetek.

A menstruáció alapvetően fizikai dolognak tűnik, hiszen a testünkkel történik, egyértelmű biológiai okokból kifolyólag. Azonban a női működésünknek ez egy olyan része, amire nagyon sok olyan dolog is hatással van, amiről nem is gondolnánk.

A különböző kultúrákban, országokban vagy közösségekben a menstruációhoz nagyon eltérő gondolatok, szabályok és érzések kötődhetnek. Vannak olyan keleti országok, ahol az éppen menstruáló nők „tisztátalannak” számítanak. Az is változó, hogy egy adott közösségben mennyire beszélhetünk nyíltan erről a témáról. Gondolkodjunk el rajta: mi vajon tudjuk, hogy a kolléganőink, barátnőink, rokonaink mikor menstruálnak? Ha valami aggodalmunk, nehézségünk akad ilyen téren, akkor kikhez tudunk, merünk fordulni?


Természetesnek tűnik, hogy ha valaki a menstruáció ideje alatt nagyon rosszul érzi magát, az nem fog túlságosan pozitív érzésekkel viseltetni a menstruáció iránt. Gondoltuk volna azonban, hogy ez fordítva is működhet? Bizony, a menstruációról alkotott elképzeléseink, a hozzá és az egész nőiséghez kötődő érzéseink még azt is befolyásolják, hogy milyen tünetekkel, fájdalmakkal kell ilyenkor megküzdenünk.

Az elmúlt évtizedekben pedig arra is fény derült, hogy a súlyosan fájdalmas menstruációt olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a munkahelyi stressz. Kopp Mária és kutatócsoportja 2007-ben kimutatta, hogy azoknak a nőknek, akiket több stressz ér a munkahelyén, a menstruációja is fájdalmasabb görcsökkel jár.

 

Felhasznált irodalom:

László K., Győrffy Zs., Salavetz, Gy., Ádám, Sz., Kopp, M. (2007): Munkahelyi stressztényezők kapcsolata a fájdalmas menstruációval. Mentálhigéné és Pszichoszomatika 8, 3, 229-239.

Marván, M. L., Alcalá-Herrera, V. (2020): Menarche. Psychosocial and cultural aspects. Routledge International Handbook of Women’s Sexual and Reproductive Health. Szerk.: Ussher, J. M., Chrisler, J. C., Perz. J. 28-38.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában