A kimondott szavak ereje

A kimondott szavak ereje

2020. szeptember 11. 07:30:00

Szavakat használunk nap mint nap, kimondva vagy kimondatlanul; hangosan és a fejünkben lezajló párbeszédek folytán. Ha többségében negatív csengésű szavakat gondolunk vagy mondunk ki, az kellőképpen befolyásolhatja az életünket.

Az egyéni szókincs nagyon különböző lehet. Egy átlagos műveltségű felnőtt körülbelül nyolc és tízezer közötti szót használ. A szavaknak van teremtő és romboló  hatása is. Ha odafigyelünk rájuk és mellőzzük a negatív csengésűeket, akkor nagy valószínűséggel nem bántunk meg másokat, és legfőképpen nem minősítjük lemondóan magunkat.

Leggyakrabban használt negatív töltetű szavak

„Nincsen semmi baj”.  Három negatív szó egy mondatban. Még ha nem is gondoljuk át először, hogy mit is mondtunk ki, a tudatalattink negatív érzésként fogja elmenteni. Mondjuk helyette azt, hogy „Minden rendben van”.

„Remélem.” Nem vagyunk biztosak az adott dologban, reménykedünk, hogy sikerül és esélyt adunk arra, is hogy nem. Ha viszont helyette azt mondjuk, hogy „tudom”, ezzel kifejezzük azt, hogy pontosan és száz százalékosan biztosak vagyunk magunkban.

„Jajj, de hülye voltam”. Saját magunkat minősítettük. Ezáltal lelkiismeret-furdalást érzünk, hogy valamit elrontottunk és feszültek is leszünk. Cseréljük ki arra, hogy „Ezt másképp csináltam, mint ahogyan lehetett volna”.

„Problémáim vannak.” Párosítjuk a stressz és feszültség érzésével. Az agyunkban már úgy van elraktározva, hogyha probléma van, akkor az idegességgel párosul. Ha viszont azt mondjuk, hogy „Vannak megoldásra váró feladataim”, sokkal jobban hangzik és nem társul hozzá a görcsösség érzése.

„Kell.” Mintha kényszerítve lennénk, hogy valamit meg kell tennünk. Semmit sem kell, semmi sem kötelező. Szabadon döntsük el azt, hogy „Jó lesz nekem, ha ezt megteszem.”

„Próbálom”. Nincs meg a kellő elhatározás és akarat, amikor ezt a szót használjuk. Csak próbálkozunk, meghagyva magunknak a kibúvókat. Váltsuk át, a „megteszem”, „megcsinálom” szavakra , feltéve, ha valóban szeretnénk megvalósítani valamit.

Hogyan változtassunk?

Figyeljük meg önmagunkat és a környezetünket, hogy milyen szavakat használunk mi és miket mások. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy többségében negatív szó hagyja el a szánkat, gondoljuk át, hogy hangzott volna, ha pozitív szinonimákat használunk helyettük. Le kell cserélnünk a saját szótárunkat, amit több olvasással és szókincs bővítéssel tudunk megtenni. Fontos a kellő önismeret, hogy tudatosan kommunikáljunk másokkal és önmagunkkal is. Tartsuk be az önmagunknak adott ígéreteinket is, hogy ne érjen csalódás saját személyiségünkben. Ha betartjuk, önbizalmat és kellő magabiztosságot ad, ami által erősebbé válunk.

A szavaknak óriási jelentősége van. Sokszor észre sem vesszük, hogy azzal bántunk vagy éppen azzal emelünk fel valakit. Boldogságot, kapcsolatot, hitet adhatnak és kiutat egy-egy nehéz helyzetben. Használjuk a több tízezer magyar szó adta lehetőségeket!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában