Hogyan teremtsük meg az egyensúlyt a család és a magánélet között?

Hogyan teremtsük meg az egyensúlyt a család és a magánélet között?

2020. szeptember 01. 19:17:00

A magánélet és a munka életünk két legfontosabb területe. Vannak, akik úgy érzik, a családalapítás során teljesednek ki, és vannak, akiknek ez kevésnek bizonyul: szívesebben érvényesülnének továbbra is a szakmájukban, illetve próbálnák ki magukat új területeken. Hogy is lehet ez a kettőt összeegyeztetni?

Manapság egyre inkább kitolódik az életkor családalapítást tekintve. Persze olyanok is akadnak szép számmal, akik úgy gondolják, hogy a gyereknevelés nem feltétlenül egy nekik való feladat. Átalakult a fontossági sorrend; a munka, egy jó pozíció gyakran előnyt élvez minden mással szemben.Teljesen mindegy, hogy az illető nő vagy férfi, hiszen mindkét nem képviselője lehet karrierista vagy családcentrikus gondolkodásmódú, vagy akár egyszerre mindkettő. 

Aki a szakmájában ambiciózus, valószínűleg a gyereknevelésben is az lesz. Érdemes felkészülni, bár egy újszülöttel mások lesznek a prioritások. Ahogy önállósodik a gyerek, úgy egyre több idő jut a karrierépítésre is. Amíg elérkezünk ehhez az időhöz, próbáljuk megtalálni a kellő egyensúlyt és húzzuk meg a határt.

Van néhány szempont, melyet érdemes figyelembe venni: például az időbeosztás, a mennyiség és minőség fogalmának tisztázása. A következő pár ötlet talán segíthet a napi rutin kialakításában, illetve abban, hogy megtaláljuk a szimmetriát a család- és a karrierépítés között.

Közös tervezés

Ha sikerül megtalálnunk a megfelelő partnert, akivel hasonlóan gondolkodunk, akkor ennek a kérdéskörnek a megoldása is egyszerűbb lesz. Mindenképpen fontos, hogy a felek tisztázzák, hogy a jövőt illetően milyen elképzeléseik vannak és ezt hogy gondolják kivitelezni. Hiszen ha együtt képzelik el a mindennapjaikat, van néhány dolog, melyet nem árt előre megbeszélni. Előre tudnak tervezni a közös programokkal úgy, hogy közben a munkájukat sem hanyagolják el. Ez az egyik legfontosabb alapkő egy kiegyensúlyozott, jól működő kapcsolat létrehozásához.

Teendők és munkamegosztás

Amikor mindkét fél dolgozik, nehéz kompromisszumot találni, hogy ki intézze például a bevásárlást, ki menjen el befizetni a csekkeket, és ki végezze el a ház körüli munkákat. Célravezetőbb, ha nem minden csak és kizárólag az egyik fél nyakába szakad, hanem megosztják testvériesen a feladatokat. Így mindenki kiveszi a részét az elintéznivalókból, és egyforma szabadidő áll rendelkezésükre.

Közös gyereknevelés

Betegség, szülői értekezlet, ünnepség, különórák, felkészítők vagy szakkörök. A gyerekek is tudják produktívan élni a hétköznapjaikat. Mindehhez csak két kompatibilis szülőre van szükség, akik megfelelő arányban képesek felosztani egymás között a feladatokat. Egy családban, munkahelyen, mindenhol kell néha áldozatokat hoznunk. Vannak olyan esetek, amelyeket nem tervezünk előre, mégis jönnek maguktól, gyorsan kell reagálni és megoldani. Az összhang és az összekovácsolódott kapcsolat bizonyítéka a gyors és hatékony problémamegoldás az ilyesfajta szituációban.

Túlóra OFF

Előfordulnak olyan váratlan helyzetek, amikor hirtelen közbe jön valami, és muszáj túlórát vállalni, amivel nincs is semmi probléma, amíg nem válik rendszeressé. Hiszen nem lehet azt az opciót választani, hogy a maximalizmus elvét követve, minden egyes lehetőséget megragadva, elvállaljuk az összes megbízatást. Meg kell tanulni nemet mondani, egy egészséges határt húzni. Ne feledjük azt sem, hogy ha a családdal vagyunk, néha jó félretenni a telefont, és nem állandó jelleggel azzal foglalatoskodni. 

Határidőnapló

Amikor eléggé el van havazva az ember, ki sem látszik a munkából, ráadásul otthon is el vagyunk maradva feladatainkkal, jó megoldást nyújthat egy határidőnapló. Segít egységesen rendezni a munkahelyi dolgainkat, illetve a családi ügyeket egyaránt. Egyformán megfér egymás mellett a projekt határidő, egy gyűlés időpontja, a hétvégi bevásárlási lista és számos tennivaló felsorolása.

Családi Programok

Szervezzünk előre egyeztetett közös családi programokat, amikor minden más háttérbe szorul. Így biztos, hogy azon az adott napon mindenki ráér. Ezzel egy kicsit el tudunk szakadni a munkahelytől, a feladatok világától. Kikapcsolódunk, s újult erővel egyszerűbb lesz hozzálátni teendőinkhez és visszatérni a hétköznapok világába.

Semmi kimerültség

Próbáljunk figyelni arra, hogy megmaradjon a válaszfal a magánélet és a munka között. Fontos, hogy el tudjuk különíteni egyiket a másiktól. A fáradtsághoz általában stressz társul, ami senkire sincs túl jó hatással. Meg tudjuk állapítani, hogy számunkra mennyi az ideális munka, és próbáljuk tartani ezt. A túlhajszolás lehetőségét semmi esetre se válasszuk.

Családbarát munkahely

Napjainkban a cégek céljai között a profit megszerzésén túlmutatva, gyakran találkozunk olyanokkal, mint például a dolgozók elégedettsége, jó munkahelyi közérzete, munkájuk és magánéletük összehangolásának támogatása. A családi élet munkával való összehangolásának támogatásával a cég növeli a dolgozói elégedettséget. A motivált, elkötelezett munkaerő pedig a legjobb befektetés egy szervezet számára, mondhatni, a hosszú távú nyereségesség záloga.

Home office

Sokan gondolják azt, hogy az otthon végezhető munka mennyivel egyszerűbb megoldás. Valóban sok időt meg tud spórolni az ember, hiszen nem szükségeltetik több órás előkészület, elmarad a dugóban várakozás, viszont ez az opció is kompromisszumokkal jár. Így is kötelességünk az adott feladat adott időre való elkészítése. Tehát fontos, hogy be tudjuk osztani az időnket. Ez nem azt jelenti, hogy néha nem engedhet meg magának az ember pár percet például egy mosás beindítására vagy egy egyszerű étel elkészítésére. A lényeg, hogy alkalmazkodni tudjunk az aktuális státuszhoz.

Amikor azt érezzük, hogy valami túl sok és kezd elhatalmasodni felettünk, nem árt változtatni. Ilyen például a munkahely is. Ha szereti az ember azt, amivel foglalkozik, akkor sem kell lemondani róla. Egyszerűen egy kis szervezés kérdése, és máris megoldható a helyzet.

Ha igazán ismerjük önmagunkat, és tisztában vagyunk a céljainkkal és képességeinkkel, abszolút létrehozható, és ami még fontosabb, tartható az egyensúly. Nemcsak rövid, hanem hosszú távon is egyaránt. Sajnos nem egyszerű a családi életet és a munkahelyi lehetőségeket összehangolni. Mindenre van megoldás, csak meg kell találni a számunkra megfelelőt. Mindenképpen tisztázzuk le magunkban, mi az, ami prioritást élvez az életünkben, és próbáljunk meg ehhez mérten cselekedni, illetve döntéseket hozni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában