Az ellentétek vonzzák egymást – vagy mégsem?

Az ellentétek vonzzák egymást – vagy mégsem?

2020. május 06. 11:24:20

A különbözőség és a hasonlóság szerepe a vonzalmak kialakulásában, Smith és Mackie: Szociálpszichológia című könyve alapján

Igaz-e a közkedvelt mondás, miszerint az ellentétek vonzzák egymást? Szerelembe esünk-e azért, mert a másik fél olyan izgalmasan másmilyen, mint amilyenek mi vagyunk? Természetesen előfordulhat. Megtörténhet például, hogy egy olyan tulajdonságot fedezünk fel a másikban, amire mi mindig is vágytunk, de úgy érezzük, hogy nincs meg bennünk eléggé. Például ha olyan szabálykövetők vagyunk, hogy akkor sem mennénk át a piros lámpán, ha egy ici-pici mellékutcában lenne, már tíz perce nem váltana zöldre, pedig a tíz perc alatt egy darab autó sem jönne, akkor előfordulhat, hogy hirtelen nagyon vonzó lesz számunkra a „rosszfiú”, aki apró szabályszegéseivel arra biztat bennünket, hogy érezzük magunkat szabadabbnak végre.

Az esetetek nagyobb többségében azonban ami a vonzalmat ébreszti, az nem a különbözőség, hanem éppen ellenkezőleg: a hasonlóság.

Képzeljük el, hogy találkozunk egy férfival, akivel az első beszélgetés során úgy érezzük, hogy rengeteg közös van bennünk: szinte mintha a lelki társunk lenne. Ha mellé még nem is néz ki rosszul, mi pedig éppen szinglik vagyunk, akkor elég valószínű, hogy nyert ügye lenne, ha randira hívna bennünket.

Aki hasonló hozzánk, azzal az emberrel nagyobb eséllyel találunk közös témát, és valószínű, hogy olyan jól elbeszélgetünk, hogy észre sem vesszük, ahogy telik az idő. Valószínű, hogy találni fogunk sok olyan programot, amit mind a ketten élvezünk, és így csodásan érezhetjük magunkat a randijainkon. Később pedig – ha a nézeteink hasonlóan – könnyebb lesz közös nevezőre jutnunk olyan dolgokban, mint a gyermeknevelés, lakásvásárlás, vagy akár csak az, hogy hogyan töltsük el a szombat estét.


A szociálpszichológia kimondja, hogy furcsa módon még az önbizalmunkat is növeli, ha hozzánk hasonló emberek társaságában tartózkodunk. Hiszen ha ők is úgy gondolják a dolgokat, ahogyan mi, ez megerősít minket abban, hogy mi bizony „jól gondolkodunk”. Valószínűleg több bíztatást és egyetértést kapunk tőlük, mint egy olyan embertől, akivel nagyon különbözőek vagyunk (Smith és Mackie, 2004).

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában