Így kezeld a párod féltékenységét!

Így kezeld a párod féltékenységét!

2020. június 02. 20:23:10

Íme, hat jó tanács, hogy megfelelően kezeld a párod féltékenységét, és építsd a bizalmat a párkapcsolatodban!

A féltékenység kellemetlen érzés, de az életünk természetes része. Ha két fél elkötelezett kapcsolatban van egymással, néha-néha mindenképpen megjelenik bennük egy-két gondolat, hogy mi van, ha a partnerünk valaki más után néz?

Ha az alapvető bizalom megvan a párkapcsolatban, akkor párunk féltékenysége akár még jól is eshet, hiszen azt jelzi, hogy fontosak vagyunk neki, vonzónak tart minket, úgy gondolja, hogy mások érdeklődésére is számot tarthatnánk, és nem akar minket elveszíteni.

Ha azonban ezek a gondolatok nagyon mélyen belefészkelik magukat az ember fejébe, az súlyos hatással lehet a kapcsolatra. Ha a két fél nem tud megbízni egymás szavahihetőségében, illetve nem tudnak megnyugodni abban, hogy a másik valóban őket szereti, az feszültséggel és veszekedésekkel mérgezi az együtt töltött időt.

Mit tehetünk, azért, hogy megőrizzük a párkapcsolatunk biztonságát és harmóniáját, ha úgy érezzük, hogy a párunk féltékenysége elharapózik? Hogyan érdemes egyáltalán gondolkodnunk erről?

Íme, néhány jó tanács Robert L. Leahy, az Amerikai Kognitív Terápiás Intézet vezetőjének tollából!


1. Először is próbáld meg elfogadni és megérteni a párod érzéseit!

Akár tetszik nekünk, akár nem, a párod jelenleg így érez. Nem mondhatjuk neki, hogy „jaj, felejtsd már el” vagy „szállj le a témáról”, mert valószínűleg ha túl tudná tenni magát a dolgon, már megtette volna. Hallgasd meg, és próbáld valóban megérteni őt, hiszen valószínűleg éppen szörnyen érzi magát. Ha ideges és mérges is a felszínen, ezek mögött az érzések mögött hatalmas fájdalom lapulhat. Valószínűleg szeret, és retteg, hogy el fog veszíteni téged.

2. Mutasd ki az elkötelezettségedet iránta!

Mivel az ember ilyenkor leginkább attól fél, hogy nem fontos és el fogják hagyni őt, jól jöhet, ha kimutatjuk felé, hogy – ha éppen bosszantóan is viselkedik – fontos nekünk, és nem szeretnénk, hogy rosszul érezze magát.

3. Próbáld megérteni, hogy pontosan milyen dolgok indítják be a negatív érzéseit és gondolatait!

A féltékenységnek általában vannak úgynevezett triggerei, amik előhozzák a negatív érzéseket és gondolatokat. Ilyen lehet például az, ha az exek szóba kerülnek, vagy egy tűsarkú cipő, vagy akár egy kései telefonhívás. Beszélgessetek erről, próbáljátok minél jobban megérteni, hogy mi indítja be a folyamatot, és miért!


4. Vizsgáld meg a saját viselkedésedet – a másik fél bizalma a te megbízhatóságodon is múlik!

Tedd föl magadnak a kérdést: teljesen alaptalan a párod féltékenysége? Vagy lehet, hogy tényleg van valami – akár csak egy harmadik féllel való gyakori üzenetváltás – amit eltitkolsz előle? Mivel a cél a bizalom építése, jobb, ha őszinte vagy.

Gondold végig, hogy mi az, amin hajlandó vagy változtatni azért, hogy a párod jobban érezze magát! Például biztos, hogy fontos az exeddel való kapcsolattartás? Szükséges képek alá kommentelni, hogy az az illető mennyire szexi? Ha elkötelezett vagy valaki iránt, akkor vannak dolgok, amiket érdemes megtenni a kapcsolatért.

5. És végül gondold végig azt is, hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami nem!

Nem túlságosan korlátozó véletlenül a párod? Attól, hogy tekintettel vagy a párod érzéseire, még fontos, hogy nyugodtan élhesd a saját életed. Tudnod kell, hogy az alaptalan féltékenység szélsőséges formában már az érzelmi bántalmazás kategóriáját is kimerítheti. Ha a párod azt várja tőled, hogy ne járj el nélküle sehová, ne találkozz a barátaiddal, vagy add fel valamilyen hobbidat, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy vajon tényleg megfelelő-e számodra ez a párkapcsolat.

Egy egészséges kapcsolat két szabad ember felelősségteljes és bizalmon alapuló szövetsége, ezt ne feledd!


Felhasznált irodalom: 

Leahy, R. L. (2018): What If Your Partner Is Jealous? Psychology Today, Posted Apr. 03, 2018.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában