Mit tudnak a pocaklakók?

Mit tudnak a pocaklakók?

2020. május 04. 21:58:31

Csodálatos tények Michael Cole és Sheila R. Cole: Fejlődéslélektan című könyvéből

Mikor az ember gyermeket vár, általában tele van izgalommal. Próbáljuk találgatni, hogy vajon milyen is lesz a születendő kisbabánk: lesz már haja? Sokat fog sírni? Ha nagyobb lesz, inkább ránk, vagy a párunkra hasonlít majd? Szereti-e majd a focit? Ügyes lesz-e matekból, vagy megbukik, mint a nagybátyja?

Örülnénk neki, ha már az anyaméhben valahogyan kapcsolatot tudnánk a kicsinkkel teremteni. Ezért is nagy élmény az apró talpacskák rugdosása még akkor is, ha esetleg felébredünk rá az éjszaka közepén. És habár ő még nem tudja nekünk elmondani, hogy szereti-e a mákos tésztát, mi gyakran előfordul, hogy beszélünk hozzá.

A fejlődéslélektan kutatókat – ahogyan a türelmetlen szülőket is – erősen foglalkoztatja az a kérdés, hogy a magzat az anyaméhben pontosan mennyit tapasztal meg a külvilágból? Hallhatja-e, értheti-e amit mondunk neki? Emlékszik-e majd ezekre születése után, befolyásolhatják-e majd a későbbi életét azok az élmények, amiket pocaklakóként átélt? Igaz-e például, hogy a zene megszerettetését már elkezdhetjük a születés előtt?

Bonyolult és fejlett orvosi műszereinknek köszönhetően az első kérdésre már könnyedén megkaphatjuk a választ, hiszen a baba fejlődési ütemével, így a hallásának és látásának fejlődésével is tisztában lehetünk. Az anyaméhben töltött hetedik hónap végére a baba szeme már teljesen kifejlődik és ki is nyílik. A fül viszont még ennél is gyorsabban: a hatodik hónaptól működőképes. A magzat ettől kezdve egyértelműen reagál a hangokra. Leginkább természetesen az édesanya hangját hallja, illetve az anya szervezetében levő hangokat: a szívverést, a tüdőben áramló levegő és a működő bélrendszer hangjait. Mindezek mellett azonban a külvilág hangjai is beszűrődnek az anyaméhbe.

DeCasper és Spence fejlődéslélektan kutatók jóvoltából pedig egy fantasztikus tényt is tudhatunk: a magzat bizony tanulni is képes! A baba születése után egyértelműen emlékszik arra, amit az anyaméhben hall. Hogyan bizonyítható ez, amikor az újszülöttek még nem tudnak beszélni? Trükkösen, egy – a szopás sebességét mérő – „okoscumi” segítségével!

A kutató páros kísérletében édesanyákat kért arra, hogy a várandósság utolsó heteiben minden nap kétszer olvassák fel ugyanazt a kiválasztott versikét. Az kísérletben résztvevő babáknak világra jövetelük után lejátszották a versikét. A cumit a versike hallatán megváltozott tempóban szopták, míg más, még nem hallott versikék lejátszása nem váltott ki náluk semmilyen hatást (DeCasper és Spence, 1986). Ebből egyértelműek arra következtethetünk, hogy a baba emlékszik arra, amit az anyaméhben hallott, és az ismerős versike hallgatása születése után is izgalommal tölti el.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában