Neked mekkora az önbizalmad?

Neked mekkora az önbizalmad?

2020. augusztus 14. 07:20:00

Sikeres munka, pénz, menő autó. Eszközök, melyek által azt hihetjük, hogy növelhetjük az önbizalmunkat. Pedig az állandó magabiztosság a belső fejlődésünkből ered.

Az önbizalom a magunkba vetett hitünk, ami nélkülözhetetlen a sikeres élethez. Hogy mennyire hiszünk magunkban, szavahihetőek és hitelesek vagyunk-e. Ha mégsem rendelkezünk kellő önbizalommal, mint sok minden más is, az is tanulható, hogyan válhatunk magabiztossá.

Az önbizalomhiány ismérvei

Megmutatkozhat a rossz, görnyedt testtartásban és a gondterhelt arckifejésben, a sokkal erőtlenebb kézfogásban és az elhanyagolt külsőben. Az önbizalomhiánnyal küzdő emberek, hogy kerüljék a konfliktusokat, inkább mindenben egyetértenek. Mivel azt hiszik, hogy hibát hibára halmoznak, nagyon sokszor kérnek bocsánatot. Ha kapnak egy kritikát, órákig vagy akár napokig rágódnak rajta és keresik a problémákat magukban. Bűntudatuk van és folyton aggódnak. Kerülik a társaságot és sokszor depresszióssá is válnak. Hogy boldoggá tegyék magukat, vásárolnak, keresik a kalandokat és szenvedélybetegekké válnak - akár alkohol, drog vagy játék miatt. Ezekkel a dolgokkal szeretnék megmutatni, hogy ők is „valakik”.

Magabiztosságot növelő technikák

Az kevés, hogy olvasunk róla, felismerjük a hiányát, de nem teszünk érte semmit. Az önbizalom növeléséhez kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk az énképünkkel, azaz a magunkról kialakított véleményeink összességével. Azzal, amit gondolunk a tulajdonságainkról, a képességeinkről és a külsőnkről. Ha ezek összhangban vannak a meggyőződéseinkkel és az elvárásainkkal, már nyerő helyzetben vagyunk. Ha követjük és megvalósítjuk a céljainkat, akkor ezzel arányosan nőni fog az önbizalmunk is. Ezért fontos, hogy összeírjuk a céljainkat, tegyünk mellé fotókat és határidőt. Legyen motiváló, konkrét, mérhető és elérhető. Ahogy megvalósulnak, úgy változik az életünk is. Hiszen, ha sikeresek vagyunk és magabiztosak, az kívülről is látszani fog. A járásunkon, a testbeszédünkön, a szavainkon. Nyugodtabbak, lazábbak leszünk, artikuláltabban beszélünk, mosolygunk, és azt a benyomást keltjük, hogy jó a környezetünkben lenni. 

Ahhoz, hogy változzunk, új szokásokat kell beépítenünk a mindennapjainkba. Sosem másért, hanem önmagunkért akarjunk változtatni. Ha elértük, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ezt tükrözzük majd a külvilágnak is. A pozitív visszajelzések pedig csak növelni fogják az önbizalmunkat, a magabiztosságunk által pedig egy szabadabb, teljesebb, boldogabb életet élhetünk.  


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában