Tévhitek a skizofréniáról

Tévhitek a skizofréniáról

2020. július 02. 04:00:00

Mindenki ismeri azt a kifejezést, hogy "skizofrénia", mégis kevesen tudják, hogy mi is ez a betegség valójában.

A skizofrénia látszólag közismert betegség. A köznyelvben azonban ezt a kifejezést a legtöbbször teljesen tévesen használjuk. Azt hisszük, hogy tudjuk, hogy mi is ez a betegség, de valójában az emberek többsége hatalmas tévedésben él. Íme a legnépszerűbb tévhitek a skizofréniával kapcsolatban.

1. A skizofrén embereknek "több személyisége van".

Úgy bizony, ez egy tévhit. Amivel a skizofréniát összekeverik az emberek, az az úgynevezett disszociatív vagy multiplex személyiségzavar. Az ebben szenvedő személyeknek valóban "több részre hasad" a személyisége: a különböző személyiségek életkora, sőt, neme is különböző lehet. Ez azonban nem a skizofrénia. A skizofrénia szó jelentése eredetileg valóban "hasadt lélek", a kifejezés a görög nyelvből származik. A "lélek hasadása" azonban nem úgy történik, mint a disszociatív személyiségzavar esetében. A hasadás itt inkább úgy működik, hogy a személy bizonyos érzéseket, gondolatokat nem tud a "sajátjaként megélni", ezért ezek hallucináció formájában jelennek meg. A hallucinációk a leggyakrabban hangok, de lehetnek képek, szagok, ízek, vagy akár testérzetek is. A gondolkodás is "széteshet", töredezettebbé válhat. Megjelenhetnek úgynevezett téveseszmék, amik minden valóságalapot nélkülöző gondolatok, a személy mégis megingathatatlanul hisz bennük.


2. A skizofrének veszélyesek.

Mivel a skizofrénia sokszor bizarr viselkedéssel jár, illetve ha az ember hangokat hall, akkor hajlamos esetleg nyilvános helyen is "magában beszélni", könnyen előfordulhat, hogy a skizofrén személyek megijesztik a közelükben lévőket.  Sok esetben jellemző rájuk az elmagányosodás, amiben szerepet játszik az is, hogy a tünetek közé tartozhat az érzelmek eltompulása. A paranoid téveszmék következtében pedig létrejöhet egy állandó gyanakvás a környezet és a többi ember felé. Ismerek azonban több nagyon kedves, jóindulatú és segítőkész embert, akik skizofrénia diagnózissal élnek. Fontos tudni, hogy a skizofrénia spektruma nagyon széles. Sok skizofrén személy - rendszeres gyógyszeres kezelés mellett - ugyanolyan teljes jogú tagja a társadalmunknak, mint bármelyikünk. 

3. A skizofrénia nagyon ritka.

A skizofrénia diagnózisát sokan titkolják, mert ha az emberek meghallják a betegségük nevét, rögtön "baltás gyilkosnak" hiszik őket. Ezért is vagyunk hajlamosak ritkábbnak hinni a skizofréniát, mint amilyen valójában. A disszociatív személyiségzavar, amikor az ember személyisége több részre hasad, valóban nagyon ritka. A skizofrénia azonban egy sokkal gyakrabban előforduló betegség. Az emberek nagyjából 1%-át érinti. Ez így első olvasásra valóban nagyon kevésnek tűnhet, de gondoljunk bele: ez azt jelenti, hogy nagyjából száz emberből egy él ezzel a diagnózissal. Hány fő dolgozik az ember munkahelyén? Hány ember jár összesen egy egyetemre? Tehát összességében véve az emberek többségének van - minimum távolabbi - skizofrén ismerőse, csak az esetek  nagy részében erről nem tudunk.

Ha érdekel a téma bővebben, olvass tovább a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának honlapján!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában