Gondoltál rá, hogy pszichológushoz fordulj, de nem tudod, hogyan kezdj neki?

Gondoltál rá, hogy pszichológushoz fordulj, de nem tudod, hogyan kezdj neki?

2020. június 08. 14:10:13

Pszichológushoz fordulni nem mindig olyan egyszerű. Íme, néhány fontos kérdés és jó tanács, ha úgy érzed, hogy szeretnél segítséget kérni, de valami mégis megakaszt!

Ha az ember úgy érzi, hogy jó lenne valamilyen témában segítséget kérnie egy pszichológustól, ritka eset az, amikor egy héten belül tényleg egy pszichoterápiás rendelő kényelmes fotelében találja magát. Sok kérdés és aggodalom foroghat az ember fejében, és technikailag sem mindig egyszerű megtalálni a megfelelő szakembert, nem túl drágán és szabad időpontokkal.

Íme, a leggyakoribb nehézségek, amik felmerülnek az előtt, hogy bejelentkeznénk egy pszichológushoz:

1. Tényleg szükségem van-e rá?

„Lehet, hogy csak az időmet és a pénzemet pocsékolnám, és pár hét alatt majd úgyis jobban leszek magamtól?” –  Erre a kérdésre válaszul gondold át, hogy nagyjából mennyi ideje küzdesz azokkal a nehézségekkel, amikkel kapcsolatban a segítségkérés gondolata felmerült benned. Volt-e az életedben más hasonló helyzet korábban is? Ha most először találkozol ilyesmivel, és még csak néhány hete merült fel, akkor igazad van, lehet, hogy hamarosan túl leszel rajta magadtól is. Ám ha valójában már hónapok óta görgeted, és igazából már évekkel ezelőtt is volt – ha nem is pontosan ugyanilyen, de hasonló – jelenség az életedben, akkor miért gondolod, hogy most majd varázsütésre megszűnik magától?

„Végül is elvagyok így is…” – De mi a célod? Túlélni az életedet, vagy szeretnél teljesebb és boldogabb lenni?

Nem tudunk mindig mindent megoldani egyedül. Segítséget kérni nem szégyen, hanem az önismeret és a lelkierő jele!

2. Kit válasszak? Milyen legyen pontosan a végzettsége?

A pszichológusválasztás kényes kérdés, hiszen nem mindegy, hogy kibe helyezed a bizalmadat. Hiszen nem az időjárásról fogtok csevegni.

A köztudatban még az sem mindig világos, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között. Nos, a pszichiáter orvos, azaz gyógyszert ír fel. Ha mellette pszichoterapeuta végzettsége is van, akkor hasonlóan is működhet, mint egy pszichológus. A pszichológus viszont nem orvos, tőle biztosan nem kapsz gyógyszert! Ha elmész hozzá, akkor elsősorban beszélgetni fogtok, és együtt próbáljátok jobban megérteni és túlszárnyalni a nehézségeidet.

A pszichológusokon belül vannak klinikai szakpszichológusok, akik az egyetem után még négy év szakképzést végeztek el. Ők sem orvosok, de jól ismerik a pszichiátriai betegségeket is. Ha attól tartasz, hogy a nehézségeidnek „van valamilyen neve”, például depresszió, pánikzavar; vagy ha nagyon tipikusan ugyanolyan módon nem sikerülnek jól a kapcsolataid, akkor valószínűleg érdemes klinikai szakpszichológust választani.

Ha van az ismerőseid között pszichológus, vagy olyan személy, aki járt már pszichológushoz, akkor érdemes vele beszélgetni, tőle tanácsot kérni. Ha egy szakembert egy ismerős ajánl neked, akkor abban talán bízni is könnyebb!

3. Drága lesz? Nem lehetne ingyen?

A pszichológiai magánrendelés Budapesten 10-12 ezer forint körüli összegbe kerül óránként, más településeken pedig általában néhány ezer forinttal kevesebbe. Ez nem drágább, mint egy magánorvos, de mivel az ember pszichológushoz hónapokig heti rendszerességgel jár, bizony egyáltalán nem kevés. Sok pszichológus tud adni kedvezményt, ha az ember szociálisan rászorul, erre ne félj már az elején rákérdezni! Ha a pszichológus vagy a magánrendelő honlapján nincsen feltüntetve a foglalkozások ára, akkor pedig az első telefonbeszélgetés alkalmával kérdezz rá! Ez nem ciki, teljesen természetes, hiszen éppen „venni készülsz” egy szolgáltatást!

Ingyenes lehetőségek is léteznek a pszichológushoz járásra, bár ezek sokszor korlátozottak – lehet nagyon hosszú várólista, vagy az igénybe vehető alkalmak száma korlátozott –, egy próbát azért mindenképpen megérnek!

-Családsegítő központok – itt mindenképpen dolgoznak pszichológusok, de változó, hogy pontosan milyen segítségnyújtásra van kapacitás. Vannak családsegítők, ahol egyéni pszichológiai tanácsadást is igénybe lehet venni, ami szuper lehetőség és ingyen van!

- Pszichiátriai gondozók – itt is ingyen látnak el, szintén változó, hogy mire van kapacitás, de egy próbát megér. Van olyan kórházi, pszichiátriai központ, ahol be lehet jelentkezni és lehet ingyen pszichológushoz járni. Ilyen hely például a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének szakambulanciája, illetve a miskolci Semmelweis Kórház pszichoterápiás osztálya.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában