Mennyire vagy jóban önmagaddal?

Mennyire vagy jóban önmagaddal?

2020. szeptember 03. 15:30:00

Az egyik legnagyobb kihívás az életünkben szeretni és elfogadni önmagunkat. Sokszor túlzott önkritikával rendelkezünk és észre sem vesszük, hogy miben vagyunk jók és egyediek. Feltételezhető, hogy önértékelési gondokkal küzdünk.

Mások hibáit elfogadod, megbocsátasz nekik, de ha magadról van szó, kritikusabb vagy, csak a rossz tulajdonságaidat emeled ki, és sokkal többször használsz magadra negatív jelzőket? Pár tanács, hogyan szeresd és fogadd el önmagad.

Fogadd el a hibáidat

Mindenkinek vannak hibái és rossz tulajdonságai. Ahhoz, hogy változtatni tudj magadon, fel kell ismerned a hibáidat és el kell őket fogadnod. Ez az első lépés az önismeret felé. Majd ha már tudod, miken kell változtatnod, legyél türelmes. Nem egy-két nap alatt fogsz megváltozni, de elindítottál egy folyamatot és ráléptél a változás útjára.

Teszteld magad 

Figyeld meg, egy nap során hányszor használsz magadra negatív jelzőket. Mikor mondod magadra, hogy már megint béna voltál vagy nem jól oldottál meg valamit. Lehet, hogy eddig észre sem vetted, hogy hányszor bántottad magadat. Ha felismered, hogy feleslegesen gyötröd magad, akkor kezdd el észrevenni a pozitív dolgaidat is. 

Vesd papírra az erősségeidet

Másokról könnyebb pozitív véleményt alkotni. Most írd le a Te erősségeidet. Figyeld meg magad kívülről. Miben vagy jó? Mi az ami szép rajtad? Miért vagy egyedi? Lehet, hogy fizikailag nem tetszel magadnak, de attól még lehetsz jó testvér, barát, okos és vicces ember. Életed egy területén elismert hibáidat ne vetítsd ki az egész lényedre.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

A sikeresebb vagy a sikertelenebb emberekhez sem érdemes hasonlítanod magad, inkább csak önmagadhoz. Gondod át az elmúlt egy vagy akár öt évedet. Mi az, amiben pozitívan változtál vagy fejlődtél? Milyen új dolgokat tanultál? Dicsérd meg magad.

Bocsáss meg magadnak

Megbántottál valakit? Voltak rossz döntéseid? Nem cipelheted ezeket a terheket magadban. Ha felismerted, hogy hibáztál, jobb esetben biztosan tanultál belőle és még egyszer nem követed el őket. El kell engedned a hibáidat, ne marcangold magad miattuk. A múlton már úgysem tudsz változtatni.

Tudd, hogy a saját életedben te vagy a legfontosabb. Hidd el, hogy kivételes és szuper személyiség vagy. Még akkor is, ha nem vagy tökéletes és néha hibázol. Legyél jóban önmagaddal, mert az életed során a körülötted lévő emberek jönnek-mennek, de te mindig ott maradsz magadnak. Ha elfogadtad magad olyannak, amilyen vagy és megtanultad önmagad szeretni, akkor tudsz majd igazán mást is szeretni.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában