Stressz nélkül is lehet?

Stressz nélkül is lehet?

2020. augusztus 01. 13:30:00

Rohanó társadalomban élünk, versenyt futunk az idővel, emberekkel, közben elfelejtünk élni. És mialatt pörgünk és feszültté válunk, hatalmába kerít minket a stressz. Védekezhetünk ellene?

Az élet tele van kihívásokkal. Vannak olyanok, amiket mi állítunk magunk elé, és olyanok, amiket mások követelnek meg tőlünk. Meg akarunk felelni mindenkinek. A szervezetünk egy ideig kitűnően bírja a nyomást, de ha nap mint nap ki vagyunk téve annak, hogy terheket cipelünk magunkkal, az erőforrásaink elapadhatnak. Ekkor szorongani kezdünk, idegesek leszünk és életünkbe belép a stressz, ami hosszútávon jelentős károkat okozhat.

Mikor válunk stresszessé?

Mindennapjaink során bármikor azzá válhatunk. Hirtelen fellépő vagy várt események miatt egyaránt kialakulhat: forgalmi dugó, munkahely elvesztése vagy új helyen kezdés, pénzügyi helyzetváltozás, válás vagy házasság, gyermekszületés, költözés, vagy egy betegség diagnosztizálása. Történések, amik kihívást jelentenek és bizonytalanságot szülhetnek. Megfelelünk-e az elvárásoknak, másoknak és milyen teljesítményt tudunk nyújtani. Fókuszt helyezünk emberekre, eseményekre, múltbéli sérelmeinkre, vagy jövőbeli terveinkre.  

Milyen hatásai vannak?

A folyamatos feszültség, amit a stressz miatt átélünk, lefárasztja a szervezetünket. Hatással lesz az immun- és az idegrendszerünkre is. Kialakulhat alvászavar, fáradtság, bőrkiütés. Hosszútávon depressziót, öngyilkossági gondolatokat is kiválthat. Ingerültté válhatunk, ami már nem csak magunknak okoz károkat, hanem a környezetünkben élőknek is. Azért, hogy oldjuk a feszültséget, különböző megoldási formákat keresünk. Csokievésbe, alkoholba, nyugtatókba fojtjuk a szorongásunkat, aminek tartós pozitív eredménye nem lesz, hiszen csak a tüneteket nyomjuk el, a helyzet nem oldódik meg. Hosszútávú következménye az elhízás vagy a rehabilitációs intézmények látogatása lesz. Nem éri meg. 

Hogyan lehet leküzdeni?

A legfontosabb, hogy elfogadjuk, hogy a stressz létezik. Ahhoz, hogy egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessünk, stratégiát kell gyártanunk a feladataink megoldására. Meg kell tanulnunk lazítani és kikapcsolni a gondolatainkat. El kell engednünk a feszültségeinket és meg kell változtatni az életmódunkat. Segítségünkre lehet ebben a jóga és a meditáció is. A Buddhai állapotot nem érjük el egyik napról a másikra, de ha kellő energiát és időt fordítunk önmagunkra, az életünk stresszmentessé és nyugalmassá válhat.

Rágódhatunk azon, hogy mi volt tegnap és mi vár ránk holnap. A múlton már nem tudunk változtatni, a jövő pedig a kezünkben van. A kérdés az, hogy figyelmen kívül hagyjuk-e azt, amit a jelenben megélhetünk? Az biztos, hogy csak egy életünk van - és ha nem úgy működik, ahogyan azt szeretnénk, mi tudunk rajta változtatni. Ne várjunk másra.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában