Mítosz vagy igazság? Létezik férfi és nő között barátság?

Mítosz vagy igazság? Létezik férfi és nő között barátság?

2020. július 13. 00:00:01

Egybehangzó vélemény még sohasem született ebben a témakörben. Van, aki szerint igenis létezik és van, aki azt állítja, hogy semmilyen esetben sem. De bárki álláspontját is érezzük a magunkénak, a kérdés mindig nyitott marad. Mi tényleg csak barátok vagyunk?

A férfi-női barátság témában rengeteg kutatást végeztek az elmúlt évtizedekben.Tudományos szinten foglakozott vele a pszichológia és a szociológia is. A felmérésekből kiderült, hogy miért szeretünk a másik nem társaságában lenni. Nőként férfi barátunkra úgy tekintünk, mint aki egy személyben a bátyánk és a legjobb haverunk, és tudjuk, hogy rá mindig számíthatunk. Mi nők pedig empatikusak és figyelmesek vagyunk, ezért keresik a férfiak a társaságunkat. Egyöntetű álláspont született arról, hogy ebben a vegyes kapcsolatban nyíltan beszélhetünk a mások előtt titkolt félelmeinkről és gyengeségeinkről is. De nem kell tudományos kísérletekre támaszkodunk ahhoz, hogy nekünk tetsző válaszokat kapjunk, elég, ha a környezetünkben körbetekintünk.

Mindenkinek van vagy volt legjobb férfi és női barátja. Az, hogy kivel milyen jellegű kapcsolatunk lesz -, hogy megmaradunk a friend-zónában, vagy továbblépünk -, az helyzettől, életkortól és attól is függ, hogy kinek van éppen párkapcsolata.

Születnek gyermekkori, iskolás és kollegiális barátságok. Ha nem működik a kémiai vonzalom egyik részről sem, akkor nincs is mitől tartanunk. Viszont ha az egyikünk többet érez a másik iránt, akkor felmerül a kérdés, hogy kialakulhat-e a közös románc vagy inkább nemet mondunk rá a barátság megóvása érdekében. 

A probléma ott kezdődik, amikor elméletileg boldog párkapcsolatban élünk és úgy lesz egy ellenkező nemű barátunk. Ha bemutatjuk a párunknak, és ő látja, hogy csak barátok vagyunk, akkor ezzel megnyugszik és kikerüljük jövőbeli vitákat. Ám, ha kitérünk a kölcsönös bemutatástól, vagy azt gondoljuk, hogy a barátságunkat a párunk úgysem értené meg, akkor érdemes a következőkön elgondolkodnunk. Miért keressük egy másik fél társaságát? Miért szeretünk vele lenni? A párunkkal biztosan boldogok vagyunk?  És ha már ezeken elmélkedünk, akkor ajánlott átgondolnunk a „csak barát” iránt érzett vonzalmunkat. Mert lehet, hogy egy hajszál választ el attól, hogy szerelemre lobbanjunk. Hogyan lépjünk tovább egy ilyen helyzetben? Azt mindenki döntse el saját maga. Megéri fenntartani a barátságot vagy sem? Megéri fenntartani a párkapcsolatot, ha közben másra (is) vágyunk?

Lehet férfi és nő között őszinte barátság anélkül, hogy valamelyik fél többet akarna? Erre adjatok választ Ti, én  Karinthy Frigyes ezzel kapcsolatos mondásával próbálok segíteni: „Férfi és nő. Hogyan érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar - a férfi a nőt, a nő a férfit.”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában