Neked milyen az önbecsülésed?

Neked milyen az önbecsülésed?

2020. szeptember 13. 09:55:00

Az önbizalom a sikerre, azaz a külső dolgokra épül. Ezzel szemben az önbecsülés, az önmagunk elfogadásáról szól, a belső dolgokból származik. Ezt ki kell nevelnünk magunkban és meg kell dolgoznunk érte.

Az egészséges önbecsülés azt jelenti, hogy elégedettek vagyunk önmagunkkal, a saját személyünkkel, elért eredményeinkkel és képességeinkkel. Míg az alacsony önbecsülés az, amikor azt gondoljuk, hogy nem vagyunk kiválóak, mindenki jobb nálunk és még az élet is igazságtalan velünk. Ahhoz, hogy rendelkezzük a megfelelő önképpel, ki kell alakítani önmagunkban.

Miért növeljük az önbecsülésünket?

Mindannyian boldogságra vágyunk, hogy harmóniában éljünk. Hibás az a felfogás, hogy a külső dolgoktól tesszük függővé az önbecsülésünket: drágább autókkal, neves divattervezők ruháival, luxuscikkekkel. Ez csak ál-önbecsülés, az egónk alátámasztása. Az elért sikerek és a vele járó dicséretek is csak pillanatnyi jó érzést adnak. Nem a megszerezhető eredményekben gyökerezik, hanem a magunkban kialakított szokásokban, tapasztalatokban, amely lehetővé teszik az eredményeknek az elérését. Ki kell építenünk azt, hogy tudatunkat megfelelően működtessük, és szükségünk van arra, hogy megbízhassunk magunkban. Mert a tudatosság akaratlagos, és nekünk kell eldönteni, hogy racionálisan akarunk-e élni vagy éppen ellenkezőleg.

Alapelemek az egészséges önbecsülés kialakításához

Amin változtatni tudunk, azt tegyük meg, de amin nem, azt fogadjuk el. Gyakoroljuk a tudatos életet. Fogadjuk el önmagunkat - a hibáinkkal és az erősségeinkkel együtt. Tanuljuk meg az önmagunkért vállalt felelősséget. Erősítsük az önbizalmunkat, éljük az életünket céltudatosan és tisztességesen. Ezt a tanulási folyamatot, nem kapjuk meg senkitől, csak mi tudjuk magunkban kialakítani. Az erős és egészséges önbecsüléssel érhetjük el azt, hogyha bármi történik az életben, mi tisztában vagyunk a saját értékeinkkel. Kezelni tudjuk a nehezebb helyzeteket és a velük társuló gyötrő gondolatokat, érzéseket. Hatékonysága és hosszan tartó eredménye akkor lesz, ha tudatosan lépésről-lépésre haladunk. A saját boldogságunk az önbecsülésünkkel függ össze. 

Ahhoz, hogy tartalmas és kiegyensúlyozott életet élhessünk, tudatosan minden nap kell tennünk érte. Ehhez elengedhetetlen, hogy nyitottak legyünk a változásra. De a legfontosabb az, szeressünk önmagunkat, hogy szerethessünk másokat.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában