Merj segítséget kérni!

Merj segítséget kérni!

2020. szeptember 16. 10:15:00

Az életben vannak pillanatok, amikor elakadunk egy helyzetben. Próbálkozhatunk mindennel, de ha egyedül nem tudjuk megoldani, külső segítségre lesz szükségünk.

Többnyire észre sem vesszük, hogy a mindennapokban mennyiszer nyújtunk segítséget másoknak. Önzetlenül és viszonzást nem várva tesszük ezt. Mégis, amikor mi érezzük úgy, hogy egyedül nem megy, és eljött az ideje, hogy segítséget kérjünk, nehezen tesszük meg.

Miért félünk segítséget kérni?

Félünk a visszautasítástól. Nem akarunk terhelni senkit a gondjainkkal. Nem szeretnénk a családunk, barátaink, kollégáink előtt gyengének és kiszolgáltatottnak tűnni. Inkább bosszankodunk és azzal nyugtatjuk magunkat, hogy egyedül is megy. Reménykedünk abban, hogy majd magától megoldódik minden. Sokszor  azonban nem is tudjuk, hogyan kell segítséget kérnünk. Akár napok vagy hetek is eltelhetnek addig, amíg felismerjük, hogy segítségre lesz szükségünk. Az addig eltelt idő alatt a probléma nem fog rendeződni, de mi annál jobban összeomlunk alatta. Ha körbejártunk minden megoldást és ki tudjuk jelenti azt, hogy szükséghelyzet van, kérjünk segítséget - megóvva magunkat a további hibáktól és nehézségektől.

Hogyan és kitől kérjünk segítséget?

Üljünk le egy pillanatra és gondoljuk át, hogy tényleg megtettünk-e mindent a céljaink elérése érdekében. Ha a válasz egyértelműen igen, készítsünk listát arról, hogy kik azok a személyek, akiknek a támogatására számíthatunk. A belső családi kör után érdemes a barátainkat és a közvetlen kollégáinkat is fontolóra venni. Tegyük fel a következő kérdéseket magunknak. Ki az, aki a megoldandó feladatomban segíthet, mert elég tapasztalata és affinitása van hozzá? Ki az, akinek én segítettem korábban? Ki az, akiben megbízom? Ha kész van a listánk, akkor küzdjük le a legnagyobb akadályunkat, a saját félelmünket és ne azon gondolkodjunk, hogy mit gondolnak majd rólunk. Legyünk őszinték és vázoljuk fel azt, hogy mi mindennel próbálkoztunk addig, de nem jártunk sikerrel és segítségre lenne szükségünk. Kérdezzük meg a másik féltől, hogy van-e a mi problémánkra ötlete. Lehetséges, hogy nem fogja tudni megoldani és ezt nem is várhatjuk el tőle, de adhat olyan instrukciót, vagy ajánlhat egy másik személyt, amivel vagy akivel sokkal előrébb jutunk. Egy őszinte beszélgetést mindenképpen megér.

Berögzült gondolat, hogy segítséget kérni rossz dolog. Nem kell mindennel egyedül megbirkóznunk. Kérjünk nyugodtan segítséget!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában