Hogyan dolgozzuk fel szeretteink elvesztését?

Hogyan dolgozzuk fel szeretteink elvesztését?

2020. július 25. 23:30:00

Szeretteink elvesztése életünk legnagyobb tragédiája. Érzelmeink és gondolataink kavalkádja. Ez természetes folyamat, gyászolunk.

Gyászunkat átélni és beszélni róla, lelki fájdalommal és bánattal jár. Elfogadni azt a tényt, hogy aki addigi életünk meghatározó része volt, már nincs többé, elfogadhatatlan állapot. Elhatalmasodik rajtunk az üresség, a mély letargia érzése. Ahhoz, hogy feldogozzuk, elkerülhetetlen, hogy átéljük a gyászolás szakaszait. Az, hogy mennyi ideig tart és ki hogyan küzd meg vele, egyénfüggő, komplex és változó folyamat.

Sokk és tagadás

Először jön a sokk és a tagadás állapota. Nem tudjuk elhinni, hogy velünk történt mindez. Percekig, órákig, de az is lehet, hogy napokig eltart. Úrrá lesz rajtunk a dermedtség és a kétségbeesés.

Kontroll 

Ezt követően mindent kontrollálni akarunk: az érzéseinket a környezetünkben zajló dolgokat. Figyelmet fordítunk arra, ami nem a saját érzéseinkkel kapcsolatos - másokra, hivatalos dolgokra, csak azért, hogy ne kelljen magunkkal foglalkoznunk.

Tehetetlenség

Amikor ráébredünk, hogy velünk történt mindez, az érzések hullámokban törnek ránk. Dühösek leszünk mindenre és mindenkire: az életre, Istenre, a szeretett személyre. Váltakozva tör fel a félelem, magány és a tehetetlenség érzése. Beborít mindent a szomorúság és már nem csak lelki, hanem fizikai fájdalmakat élünk át.

Fizikai tünetek

Torokszorítás, sírás utáni fejfájás, fulladásérzet. Pánikroham és depresszió. Alvászavar, kimerültség, akkor is, amikor pár órát alszunk vagy egész nap ágyban maradunk. Étvágytalansággal küzdünk. Ez a gyászunk leghosszabb és legfájdalmasabb szakasza. Az, hogy kinél mennyi idő vagy milyen intenzitású, az egyénfüggő. Lefolyását szakemberek sem tudják megmondani. Segítségünkre lehet a családunk, barátaink szeretete és együttérzése. De ha egyedül  nem tudjuk feldolgozni és azt érezzük, hogy elakadtunk, kérjük egy szakember segítségét.

Elfogadás

Egy idő után, a fájdalmas emlékek halványodnak és előjönnek a szépek. Csendesedik a hullámzó lelkiállapotunk, a testi tüneteink gyengébbek lesznek és elkezdődik az elfogadás állapota. Tudatosul, hogy bár fizikailag a szeretett személy nélkül élünk, a szívünkben még tovább él. Gyászfolyamatunk utolsó fázisába érünk.

Újranyitás

Visszatér a nyitottság, a pozitívabb életszemlélet és felvesszük a kapcsolatot a körülöttünk mozgó világgal.

Nem csak egy haláleset, hanem egy szakítás, a párkapcsolat vége is elindítja a gyász folyamatát. Ugyanúgy végig kell mennünk a kötelező lépéseken, hogy újra felálljunk és begyógyuljanak a sebeink. El kell fogadnunk helyzetet és tanulnunk kell a történtekből, hogy máskor, mással már magabiztosabbak legyünk.

Engedjük meg magunknak, hogy gyászoljunk. Adjunk időt, hogy a lelki sebeink begyógyuljanak, mert az élet nem áll meg. És a legfontosabb: el kell hinnünk, hogy lehetünk még újra boldogok.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában