Reggeli vagy esti edzés? Íme a két időpont előnyei!

Reggeli vagy esti edzés? Íme a két időpont előnyei!

2020. november 22. 11:50:00

Nagy dilemma, hogy a reggeli vagy az esti edzés a hatásosabb, de ez nagyban függ az elérni kívánt céltól is. Összeszedtük mindkét időpont előnyeit.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos, és általában mindenki akkor iktatja be, amikor éppen időt tud rá szakítani. Javítja a hangulatunkat, kordában tartja a súlyunkat, elősegíti a jobb alvást és a lelkünket is kiegyensúlyozza. 

Természetesen élettanilag különböző előnyei vannak a reggeli vagy a délutáni/esti edzésnek, de mindegyik jobb, mintha nem csinálnánk. A reggelente edzők számára a korai futás vagy egyéb mozgás általában segít abban, hogy felébredjenek, és elinduljon a napjuk. Mások azonban képtelenek a korai kelésre, vagyis nem tudják beiktatni a reggeli rutinjuk közé a testmozgást, ők inkább a nap végén, a felgyülemlett stressz levezetésére is használják a mozgást. Örök kérdés azonban, hogy vajon melyik a hatásosabb, de ez persze attól is függ, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Íme az esti és a reggeli edzések előnyei, így mindenki eldöntheti, hogy az elérni kívánt céljához melyik időpont passzol a legjobban.

Mi történik akkor, ha edzéssel kezdjük a napunkat?

Ilyenkor a testfunkciók még alacsonyabbak, mivel az alvás pihenő üzemmódba kapcsolta a testet. A reggeli edzés azonban segít beindítani a folyamatokat, de még abban is, hogy a napunk kellemesebben fejeződjön be azáltal, hogy jobb alvást biztosít. A tanulmányok szerint azok, akik reggelente edzenek, nagyobb eséllyel tartják be a rutinjukat, vagyis kevesebb mozgást mondanak le, hagynak ki, mivel ekkor az akaraterőnk még erősebb, és nem csigázódtunk el a napi stressztől és problémáktól. A reggeli elfogyasztása előtt végzett edzés pedig a zsírt is hatékonyabban égeti. 

Összefoglalva:
  • Éjszaka jobban alszol.
  • Nem vágyakozol annyira a gyorsételek után.
  • Valójában több kalóriát és zsírt égetsz el.

Mi történik, ha esténként edzünk?

Ilyenkor vannak a test funkciói a csúcson, ezért sok szempontból hatásosabb lehet. Ráadásul több energiával is rendelkezünk a napközben elfogyasztott ételek miatt. A hátránya azonban az, hogy fáradtabbak vagyunk a nap végére, és gyakrabban mondunk le a mozgásról.

Összefoglalva:
  • Az esti mozgás felszabadítja azt a stresszt, amely napközben ért minket.
  • Rugalmasabbak az izmaink és ízületeink a testhőmérsékletünk miatt.
  • Több energiánk van, mint reggel.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában