5 gyakori hiba, ami miatt nem tudsz lefogyni

5 gyakori hiba, ami miatt nem tudsz lefogyni

2020. július 05. 14:00:00

Minél többször vallottál kudarcot a fogyókúrával, annál keservesebbnek érzed a következőt. De miért olyan nehéz megszabadulni a pluszkilóktól? Azért, mert lehet, hogy valamit rosszul csinálsz.

Sokan a genetikára fogják, ha nem tudnak megszabadulni a felesleges kilóktól, amiben akár lehet is némi igazság, de sajnos az is tény, hogy nagyon sokan azért nem tudnak lefogyni, mert rosszul állnak hozzá a diétázáshoz.Összegyűjtöttünk öt gyakori hibát, melyekbe talán te is beleestél már, csak eddig észre sem vetted, ezért nem sikerült leadnod a pluszkilóid. 

Túlzott elvárások

Talán a leggyakoribb hiba, hogy a fogyókúrázók többsége egyik napról a másikra akar lefogyni. Ennek a hozzáállásnak két rossz következménye is lehet. Az első, hogy néhányan úgy gondolják, egy drákói szigorú étrenddel gyorsan el is érhetik a kívánt testsúlyt, de aztán pár nap után rájönnek, nem tudják tartani az étrendjüket, és idejekorán feladják az egészet. A másik, hogy hiába térnek át egy egészségesebb étrendre, mivel nem szaladnak le róluk a kilók percek alatt, úgy érzik, felesleges az életmódváltás, ezért visszatérnek az eredeti étkezési szokásaikhoz. Egy átlagos felnőtt nő napi kalóriaigénye 2000-2200 kcal, fogyni akkor fogsz, ha ennél kevesebbet fogyasztasz. Nem érdemes azonban túlságosan alálőni, napi 1200-nál kevesebb kalóriafogyasztás nem ajánlott. 

Étkezés vagy mozgás?

Nem elég csak az étkezésre vagy csak a mozgásra figyelni, a kettő együtt hozza meg az eredményt. Szokták mondani, hogy a jó alak 70%-ban múlik az étkezésen, és csak 30%-ban a mozgáson. Azonban bármennyi sovány túrót, csirkehúst és zöldség-gyümölcsöt eszel, ezektől még nem lesz szép, tónusos izomzatod. Arról nem is beszélve, hogy a fogyókúrázók egy része nehezen éli meg az ételmegvonást, amitől feszültek lesznek. A sport erre is gyógyír - mozgás közben endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik, ami segít átvészelni a nehezebb napokat. 


A jojóeffektusból is megárt a sok

Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál az embereknél, akiknél gyakran előfordult a jojóeffektus (vagyis egy sikeres fogyókúra után hamar visszahízták a leadott kilókat, majd ismét lefogytak, ismét meghíztak...) a szervezet úgy válaszol a gyakori testsúly-ingadozásokra, hogy a bevitt zsírokat egyből elraktározza, felkészülve azokra az időkre, amikor ismét lecsökken a kalóriabevitel.

A korral nehezebbé válik

Sajnos ahogy öregszünk, úgy lassul az anyagcserénk és rakódik ránk sokkal könnyebben a súlyfelesleg. A menopauza szintén felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A korral előrehaladva egy átlagos nő akár 2-7 kilót is hízhat anélkül, hogy falási rohamai lennének. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, ha elmúltál 40 éves, bele se kezdj az életmódváltásba, csupán figyelmeztetni szeretnénk, hogy légy egy kicsit türelmesebb magaddal, és sajnos egy picit több önfegyelemre is szükséged van, hogy ne keress kiskapukat a mozgás kihagyását illetően vagy az étrended lazításában.

Rossz időben étkezel

...vagy nem is reggelizel. A nap első étkezésének kihagyása, vagy túl késői időpontra helyezése miatt a nap későbbi részében éhesebb lehetsz, mintha felkelés után 1-2 órán belül megreggeliztél volna. A másik leggyakoribb hiba az étkezési idő tekintetében, hogy sokan túl későn vacsoráznak. Ideális esetben lefekvés előtt 2-3 órával kellene az utolsó falatokat magunkhoz venni. Ha nem így teszünk, megemelkedhet a testhőmérsékletünk, a vércukor- és inzulinszintünk, amik akadályozzák a zsírégetést. És ha már szóba került a lefekvés: napi 8-9 óra alvás ajánlott, többek között azért, mert a kialvatlanság éhségérzetet is okozhat. 


+1 jó tanács

Diétád megalkotásakor próbálj meg olyan étrendet kialakítani magadnak, amiről elhiszed, hogy be tudod tartani. Ha imádod a fehér kenyeret vagy a csokit, heti egy-két napon nyugodtan beiktathatod őket, a kulcsszó a mértéktartás. Plusz nem árt azokra a napokra beiktatni ezeket a minimális engedményeket, amikor aktívan sportolsz is. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában