Ezért ne hagyd ki edzés előtt a bemelegítést

Ezért ne hagyd ki edzés előtt a bemelegítést

2020. augusztus 20. 19:40:00

A bemelegítés az edzés gyakran elhanyagolt része, pedig fontos, hiszen így készül fel a test arra a terhelésre, aminek mozgás közben teszed ki. Ha el akarod kerülni a sérüléseket, ne kerüld el a bemelegítést!

Minden mozgásnak bemelegítéssel kellene kezdődnie, ezt azonban előszeretettel hanyagolják a kezdő, de még a haladó sportolók is. Pedig nagyon fontos a testet kimozdítani a nyugalmi állapotából, és felkészíteni arra a nagyobb terhelésre, ami edzés közben vár rá. Előfordulhat, hogy eleinte nem tapasztalunk semmilyen nehézséget azért, mert nem szántunk időt, vagy kellő időt a bemelegítésre. De minél gyakrabban és minél jobban terheljük a szervezetünket, annál nagyobb az esélye annak, hogy végül bemelegítés nélkül pórul járunk. Ez ugyanis nem időpazarlás, hanem a mozgás szerves része, ami amellett, hogy megóv a sérülésektől, még a teljesítőképességünket is növelheti.

Ez történik a testeddel bemelegítéskor

A bemelegítés során a merev izmok fellazulnak, és emelkedik a hőmérsékletük - ez teszi alkalmassá a nehezebb feladatok elvégzésére, a terhelés kibírására, ezáltal elkerülhetőek az esetleges sérülések is. Folyamatosan fokozza a vérellátást az egész szervezetben, ezzel egyidejűleg pedig az oxigénellátást is, ami rendkívül fontos az erősítő és a kardio edzések elvégzéséhez is. Amennyiben tudjuk, hogy az adott napon melyik izomcsoportot vesszük inkább igénybe, igyekezzünk arra a területre még jobban koncentrálni a bemelegítés alatt. 

A szellemi felkészülésben is segít

Nemcsak a testet érdemes felkészíteni egy-egy kemény edzés előtt, de a lelket is - a bemelegítés ebben is segít. Nem véletlenül mondják ugyanis, hogy minden fejben dől el. Mozgás közben sokszor kell átlépnünk korlátjainkon, ami sokkal nehezebb akkor, ha sem az izmainkat, sem a szellemünket nem hangoltuk rá az edzésre. Ezért érdemes bemelegítés közben végiggondolni céljainkat, azt, hogy miért is kezdtünk bele a mozgásba, és mit akarunk elérni. 

A bemelegítés tehát nem egy szükséges rossz, hanem az edzés alapja, ami segít a céljaink elérésében, a teljesítményünk maximalizálásában, vagyis abban, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában