Így hat a testedre az, ha abbahagyod, vagy legalább csökkented a só fogyasztását

Így hat a testedre az, ha abbahagyod, vagy legalább csökkented a só fogyasztását

2020. november 15. 19:30:00

Bár a só ízletesebbé teszi az ételeket, a túlzott fogyasztása egyáltalán nem egészséges, ezt már sokszor hallottuk. Nézzük, milyen hatással van a testünkre az, ha abbahagyjuk, de legalábbis csökkentjük a bevitelét.

Sokszor halljuk, hogy ha tehetjük, minimalizáljuk a só fogyasztását. Néhányan ezért igyekeznek teljesen kiiktatni az étrendükből, és ugyan a kevesebb tényleg több, elfelejteni mégsem kellene a sót, hiszen erre is szüksége van a szervezetünknek, természetesen csak a megfelelő mennyiségben. Ezt manapság igen nehéz ellenőrizni és kivitelezni, hiszen a feldolgozott termékekben mindig van só, és igen nagy odafigyelést igényelne a megfelelő mérték betartása. A só ízletesebbé teszi az ételt, és nagy szerepet játszik a tartósításban is, ráadásul az sem kétség, hogy fontos a testünknek. Nézzük, milyen hatást váltunk ki, ha kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, vagy teljesen kiiktatjuk.

Csökken a vérnyomás

Az orvosok szerint elválaszthatatlan összefüggés van az elfogyasztott só mennyisége és a vérnyomás között. Ha túl sok kerül a szervezetünkbe, a testünk megpróbálja szabályozni azzal, hogy több vizet tárol. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy nagy nyomás keletkezik a keringési rendszeren, ami megnöveli a vérnyomást is. 

A vesénkkel is jót teszünk

A sófogyasztás csökkentésével, vagy időszakos elhagyásával a vesekő kialakulásának esélyét is minimalizájuk. Ezek habár kicsik, nagy fájdalmat is okozhatnak, így ez nem elhanyagolható előny.

A puffadást is elkerülhetjük

Mivel a nátrium a vízvisszatartás egyik legfőbb oka, elhagyásával a szervezetünk kevesebbet raktároz, vagyis a felesleg kiürülhet, ezzel pedig a puffadás is enyhülhet. 

A fejfájás miatt sem fog fájni a fejed többé

Azoknak, akik folyton fejfájással küzdenek, érdemes kipróbálniuk a sóbevitel csökkentését. Mivel a nátrium kétségtelenül hatással van az erekre, az azokra gyakorolt nyomás fejfájással járhat. Valószínű, hogy kevesebbszer érezzük majd a lüktetést, vagy enyhébb fájdalmat tapasztalunk, ha abbahagyjuk a sózást.

A fogyásban is segít

Aki csökkenti a sóbevitelt, az valószínűleg hamarosan kevesebbet nyom majd egy-két kilóval. Ez természetesen főként az elraktározott víz felszabadulása miatt történik, de ha odafigyelünk a nátriumbevitelre, akarva akaratlanul is egészségesebb, nem feldolgozott élelmiszereket kezdünk el fogyasztani, ami szintén nagyon jó hatással van az egészségünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában