Hogyan lehet mosolyod hosszú távon is egészséges?

Hogyan lehet mosolyod hosszú távon is egészséges?

2024. május 02. 15:09:12

„Mosolyogj, amíg még van mivel!” Bár ez a mondás poénos, a fogápolás és a szájhigiénia elhanyagolása koránt sem az, hiszen, ha belegondolunk, nagyrészt rajtunk múlik, hogy meddig is lesz ragyogó az a bizonyos mosoly.

Annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig önfeledten mosolyoghassunk, természetesen időt kell fordítani a fogbetegségek megelőzésre. Ennek elengedhetetlen része a helyes szájhigiénia, aminek az otthoni szájápolás az alappillére. Naponta legalább kétszer mossunk fogat, reggel és este, alkalmanként 2-2 percig, a fogközök tisztításához pedig vessük be a fogselymet. A még frissebb leheletért szájvizet is használhatunk a fogmosási rituálé végén. Ahhoz, hogy minél hatékonyabb legyen a lepedék eltávolítása, a fogkefét 3-4 havonta le kell cserélni.

A megelőzésnek szintén szerves része a tudatos, egészséges táplálkozás. Sok más mellett elkerülendő az alkohol, a szénsavas üdítőitalok, a citrusfélék, a szárított gyümölcsök és az édességek fogyasztása. Helyettük ajánlott tejtermékeket, magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, továbbá fekete és zöld teát fogyasztani. Utóbbiakat azért, mert polifenol-tartalmuk miatt elpusztítják a dentális plakkok baktériumait, így meggátolva akár a fogszuvasodás kialakulását.

A rendszeres fogászati ellenőrzések szerepe épp úgy megkérdőjelezhetetlen, mint a napi fogápolás fontossága. Minél előbb fény derül például egy kezdeti stádiumú fogszuvasodásra, annál kevésbé hosszú és fájdalmas a procedúra, aminek előbb-utóbb úgyis ki kell tenni magunkat. Szerencsére a legtöbb fogászati gondra van megoldás, ám lényeges, hogy mielőbb foglalkozzunk a felmerülő problémákkal. Ha bármilyen, látható vagy láthatatlan, fájdalommal vagy fogérzékenységgel járó tünetet észlelünk, okvetlenül forduljunk szakemberhez!

Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében jusson eszünkbe a dentálhigiéniai kezelés igénybevételének lehetősége is, ami elsősorban a szájüreg tisztaságát és egészségének védelmét szolgálja. A kellemetlen panaszok, így a rossz lehelet, az elszíneződések, az irritáció, a fájdalom vagy éppen a fogínyvérzés mind indokolja a dentálhigiénikus felkeresését. A dentálhigiéniai kezelés ár tartalmazhat tanácsadást, fogtisztítást és polírozást, fogkő eltávolítást, vagy olyan esztétikai beavatkozást, mint a fogfehérítés vagy a fogékszer-felhelyezés.

A fogászati problémák orvoslára sokkal több pénzt vehet ki a zsebünkből, mint egy-egy megelőző szándékú vizsgálat vagy kezelés. Legyünk tudatosak a fogápolásban, hogy sokáig büszkén mosolyoghassunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában