Biztonságos csapvizet inni külföldön?

Biztonságos csapvizet inni külföldön?

2020. július 10. 07:00:21

A benne található különböző kemikáliák és szennyeződések sok esetben emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik a csapvizet. Ne tedd kockára az egészséged, utazás előtt mindig győződj meg arról, hogy a célország adott részén mire számíthatsz!

Ivóvíz a világban

Az Európai Unió tagállamai szigorú szabályokat alkalmaznak az ivóvíz biztonságának ellenőrzésére, ezért általánosságban elmondható, hogy az EU területén bátran olthatod csapvízzel a szomjadat. Ennek ellenére a WHO arra figyelmezteti az utazókat, hogy legyenek óvatosak, mivel Európa néhány országában sajnos nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges megbízható ivóvízforrást találni. 

Az Egyesült Államok és Kanada, illetve Ausztrália és Új-Zéland csapvize szintén biztonsággal fogyasztható, de ahogyan kontinensünkön, úgy ezekben a tengerentúli országokban is vannak kisebb-nagyobb, ivóvíz-elérhetőség szempontjából kevésbé fejlett területek. Ázsia viszont egyértelműen az "inkább ne" kategória. Egyedül Japánban nincs gond a csapvízzel, minden más országban egészségügyi problémát okozhat. Kínában például kimondottan óvatosnak kell lenned, nehogy fogmosás vagy zuhanyzás közben véletlenül lenyeld a vizet. Figyelj oda, mert jégkocka formájában viszont az italodba kerülhet. 

Nézzük meg közelebbről!

A goodtogoinsurance.com cikkében Oroszországot és Ukrajnát említi Európa azon országai között, amelyek köztudottan nem ajánlják a csapvíz fogyasztását. Előbbi esetében egyedül a nagyvárosok élveznek kivételt, mert állítólag azokban sikerült megoldást találni arra, hogy megfelelő szinten tudják tartani a víz minőségét. A tiltólista Albániát, Montenegrót és Fehéroroszországot is felsorolja, míg Monacóról azt írják, klórral kezelt vize iható, de hasfájást okozhat. 

Ahol semmi gond nem származhat a csapvízfogyasztásból, az például az Egyesült Királyság; a tripsavvy.com cikke szerint London vízminősége világszerte benne van a TOP 10-ben. Nagy-Britannián kívül Izland, Svájc, Svédország, Szlovákia, Lengyelország és Hollandia is azon országok csoportjába tartoznak, amelyek átlagon felüli vízminőséget biztosítanak. 

Érdekes módon Magyarország általában kevésbé előkelő helyre kerül a biztonságos csapvíz globális listáján. A témáról író weboldalak szerint csak a nagyvárosok csapvize megbízható. Európán belül Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Románia, Szerbia, Gibraltár és Görögország mellett érdemelte ki ezt a nem túl kedvező értékelést. 

Milyen a hazai víz minősége?

A tudomany.hu 2019-ben íródott cikkében Vargha Márta biológus (a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiéniáért felelős vezető főtanácsosa) arról számolt be, hogy minőség szempontjából a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz megfelel az európai átlagnak, "a legtöbb vizsgálandó paraméter esetén 99-100% a megfelelőség". Aggodalomra tehát elméletben nincs semmi okunk. 

Te iszol csapvizet otthon, vagy kizárólag ásványvizet fogyasztasz?


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában