Mit érdemes feláldozni a kedvenc alvópózért?

Mit érdemes feláldozni a kedvenc alvópózért?

2020. szeptember 14. 14:45:00

A hátadon, a hasadon vagy az oldaladon szeretsz a legjobban aludni? A cikkből kiderül, egészségügyi szempontból mi a legelőnyösebb választás számodra.

Alvás közben óránként több alkalommal pozíciót válthatunk, ám a leghosszabb ideig abban a pózban fekszünk az ágyon, ahogyan elaludtunk. A helytelen fekvés nyak- és hátfájdalmat okozhat, emellett a légzést is megnehezítheti, ami bizonyos esetekben összefüggésbe hozható az alvási apnoe (súlyos, a légzés időnkénti abbamaradásával járó alvászavar) kialakulásával. A negatívumok és pozitívumok átolvasása után mindenki maga döntheti el, mit érdemes feláldozni a kedvenc alvópózért.

Hason fekve alszol?

Az onhealth.com cikke szerint az emberek nagyon kis százaléka (körülbelül 7%) alszik hason. És míg a horkolás szempontjából jó pozíciónak tartják, nyaki és gerincproblémák lehetnek a hozadékai. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a testtartás miatt nyomás nehezedik az idegekre, aminek idővel fájdalmas következményei lehetnek. A hason alvóknak azt javasolják, próbáljanak másként aludni, de ha nem megy, a homlokukat helyezzék magasabbra a párnán; a cél, hogy a gerinc neutrális, egyenes helyzetbe kerüljön.

Háton alszol?

A hanyatt fekve alvók számára is van (pár) rossz hírünk: a hát- és derékfájdalommal küzdőknek nem feltétlenül jó, ha ragaszkodnak ehhez a pozícióhoz. Egyrészt, mert szerepet játszhat a probléma kialakulásában, másrészt, mert a már fennálló gondot tovább súlyosbíthatja. A horkolást és az alvási apnoét illetően sem előnyös. Azért akad néhány pozitívuma is: a gerinc neutrális helyzete miatt a nyakfájdalom szinte kizárt. Ne túl magas párnára hajtsd le a fejed, ha háton szeretsz aludni, így a gyomorégés okozta problémákat (is) megúszhatod.

Az oldaladon alszol?

Kutatások szerint a legtöbb ember az oldalán fekve próbál álomba zuhanni. A horkolás szempontjából jó választás, az ízületi betegségekkel küzdők állapotát azonban súlyosbíthatja. Sőt, az évek múlásával ráncok alakulhatnak ki az arc helyzete miatt. Az oldalon fekvés állítólag ront a mellek feszességén is, és még valami: a szívbetegségben szenvedők jobb, ha elfeledkeznek arról, hogy a bal oldalukon aludjanak. Patkányokon végzett vizsgálatok ugyanakkor arra az eredményre jutottak, hogy az oldalt fekvés felgyorsítja az agy alvás közbeni kitisztulását. Mi több, egyesek azt állítják, enyhíthetőek a reflux tünetei, ha a bal oldaladra fekszel. 

Magzat póz & kiskifli-nagykifli

Körülbelül 41%-unk választja alváskor a kicsit görnyedt, térdfelhúzós pozíciót. Kismamáknak különösen ajánlják, mert jó hatással van mind a mama, mind a baba vérkeringésére. A párok által kedvelt kiskifli-nagykifli póz gyakoribb ébredést eredményezhet, de van egy nagy pozitívuma: az ölelkezés által oxitocin szabadul fel, ami a stresszoldás révén pihentetőbb alvást garantál, akár már 10 perc után.

Úgy tűnik, nem létezik tökéletes alvópozíció, avagy létezik, de mindenki számára mást jelent. A preferencia mellett az egészségügyi állapot és a betegségekre való hajlam figyelembe vételétel kell dönteni, de az is lehet, hogy meg kell próbálnunk rendszeresen változtatni rajta, megtalálva az arany középutat. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában