Készítsd el te is Jamie Oliver híres vegán lasagne-ját!

Készítsd el te is Jamie Oliver híres vegán lasagne-ját!

2020. július 10. 18:00:02

Régóta gondolkodsz azon, hogy megpróbálsz húsmentesen étkezni? Érdemes belevágnod, ugyanis ezzel hatalmas lépést teszel a fenntarthatóság felé is. Kezdd a sort a brit sztárszakács egyik ízletes receptjével és garantáltan kedvet kapsz majd a folytatáshoz!

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 répa
  • 2 zellerszár
  • 2 szál friss rozmaring
  • olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított chilipehely
  • 100 ml vegán Chianti bor
  • 1 zöld lencse konzerv (400 g)
  • 2 minőségi szilvaparadicsom konzerv (2x400 g)
  • 1 kg vegyes gomba
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 800 ml mandulatej
  • 70 g vegán Cheddar sajt
  • 300 g lasagne tészta
  • ½ csokor friss zsálya (15 g)

Elkészítés:
1. Hámozd meg a vörös hagymát, a fokhagymát, a répát és a zellert, szedd le a rozmaring leveleket, majd vágd őket apróra. Tedd a zöldségeket és a rozmaringot egy serpenyőbe, adj hozzá 2 teáskanálnyi olívaolajat és a szárított chilipelyhet, aztán süsd közepes lángon 20 percig vagy amíg enyhén aranybarna színe nem lesz a mixnek. Ezután töltsd bele a bort, hagyd bugyogni és elfőni, majd borítsd rá a lencsekonzervet is (a levével együtt). A szilvaparadicsomokat nyomkodd össze a kezeddel a serpenyő felett, dobd bele és keverd el. Önts hozzá körülbelül 1 konzervdoboznyi vizet és főzd egy órán keresztül alacsony lángon. A tökéletes íz elérése érdekében fűszerezd tengeri sóval és borssal.

2. Tépd a gombát apró darabokra, tedd egy tapadásmentes serpenyőbe és süsd 5 percen keresztül – de ne használj hozzá olajat, mert ez a módszer segít előhozni a gomba diófélékre emlékeztető ízét! Az elkészült gombát helyezd egy külön tányérra. Gyorsan törölgesd el a serpenyőt és mehet bele 4 evőkanál olívaolaj és a liszt, majd fokozatosan kezd el hozzákeverni a mandulatejet, és főzd 5 percig, hogy besűrűsödjön. Ha már megfelelő az állaga, akkor öntsd át a turmixgépbe. Add hozzá az elkészített gomba negyedét, 50 g vegán Cheddar sajtot, ízesítsd sóval és borssal, ezután mixeld simára. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

3. Egy 25 x 35 cm méretű sütőtál aljára kanalazz egy rétegnyit a paradicsomos szószból, szórj rá pár gombát, majd fedd le lasagne tésztalapokkal és jöhet rá öt evőkanálnyi a krémes, gombás szószból. Ezt a rétegezést ismételd meg még háromszor, a tetejére pedig kerüljön rá a maradék krémes szósz és a gombák, aztán szórd rá a maradék sajtot is. Tegyél rá zsályát egy kis olaj kíséretében. Süsd alsósütésen 50 percig vagy amíg aranybarnára nem pirul a teteje. Miután elkészült, hagyd pihenni még 15 percen keresztül, majd tálald friss, szezonális salátával.

Extra tipp:

  • Ha egy marék bébispenótot szórsz a rétegek közé, azzal remekül megbolondíthatod a lasagne ízét!
  • Mindig ügyelj rá, hogy vegán lasagne tésztát vásárolj!

Forrás: Jamie Oliver

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában