Ezért nem jó ötlet a gyermek szájára adni a puszit

Ezért nem jó ötlet a gyermek szájára adni a puszit

2020. szeptember 25. 17:30:00

A gyerekeknek az a legjobb, ha érzik, hogy szeretve vannak, ám nem mindegy, hogyan adjuk ezt a tudtukra: a szájra puszi nem a legjobb ötlet a szakértők szerint.

A gyermekünk iránti szeretet kimutatása nagyon fontos, mind szavakkal, mind érintésekkel, nem mindegy azonban, hogy hogyan tesszük ezt. Pszichológusok szerint ugyanis túlzásba is lehet vinni: a szájra puszi már átlép egy határt. A téma megosztja az embereket, jól mutatja ezt a sztárok által közzétett fotók alatti kommentek. Mindig heves vitát vált ki, ha egy ismert ember megoszt egy képet arról, hogy szájrapuszit adott a gyermekének. A szakértők szerint a kicsik számára nagyon fontos, hogy szeretve és biztonságban érezzék magukat, de ezeknek biztosítására nem a legjobb mód az ilyen puszi. 


Természetesen ahány ház, annyi szokás, ezt a gyereknevelés minden területéről el lehet mondani. Mindig azt kell tennünk, ami a gyermekünknek a legjobb, még ha az nekünk nem is feltétlenül az. 

Fontos, hogy megtanulják kezelni a személyes határaikat

Az ajkak, vagyis a száj egy határnak számít az emberi testen, és ez a gyerekeknél is így van. Ha a szájra puszi elterjed és megszokottá válik, azzal a kicsik úgy érezhetik, a határaik nyitva állnak. Lényeges, hogy már gyerekkorban megtanulják, hogy a testük az övék, és senki nem lépheti át a határokat engedély nélkül.

Az egészségükre is veszélyes lehet

Az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a szájra adott puszival fertőzéseket juttathatunk a gyermekek szervezetébe. Olyanokat, amelyek a felnőtteknél esetleg nem okoznak problémát, de a kicsik legyengült immunrendszerére komolyan veszélyes is lehet, ahogy a fogaikra is. A gyermekek fogzománca ugyanis még sokkal vékonyabb, így sokkal érzékenyebb is, és könnyebben megsérül. 

Átveheti a mintát

Ha mindennapos a szájra adott puszi, akkor az is megtörténhet, hogy a gyermek a családi körön kívülre viszi ezt a szokást. Hiába ártatlan gesztus ez a szülők részéről, a kicsik a szimpátia kifejezésének módjaként gondolhatnak rá, ezért megismételhetik másokkal, ugyanis nem tudják felmérni ennek a bensőséges voltát. Ezért javasolják a szakértők a Bright Side cikke szerint a szájra adott puszik helyett az arcra és a fejre adott puszit. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában