Miért jobb lakást bérelni, mint vásárolni?

Miért jobb lakást bérelni, mint vásárolni?

2020. július 13. 20:00:00

A Business Insider cikke megpróbál rávilágítani arra, miért ne érezd magad a legnagyobb vesztesnek, ha egyelőre nincs lehetőséged saját lakás vásárlására.

Bár egy albérlet fenntartását sokan ablakon kidobott pénznek tartják, a Business Insider szerint annak előnyeiről sem szabad megfeledkezni. Kezdjük azzal, hogy a lakásvásárlás a bérléssel szemben óriási terheket róhat rád. A hosszú évek kitartó munkájával összegyűjtött önerő kifizetése után sem érezheted teljesen magadénak a lakást, amíg a hitelt az utolsó forintig nem törleszted. Ez pedig akár több évtized is lehet. Addig óvatosnak kell lenned a munkahelyváltással, és nem vállalhatsz be nagyobb kiadásokat. A beköltözés előtti esetleges felújítás megszervezése és pénzügyi finanszírozása, na meg az azzal járó felfordulás már csak hab a tortán. Mindezek egy bérlemény esetében nem hárulnak rád.

Rugalmasság

Egy lakás vagy szoba bérlése közel sem olyan hosszútávú elköteleződés, mint az ingatlanvásárlás. Ha úgy döntesz, és az albérleti szerződésed ezt lehetővé teszi, bármikor elköltözhetsz, tehát nem vagy sem városhoz, sem kerülethez kötve. Így abba sem kell beletörődnöd, hogy hangoskodó, balhés szomszédokkal áldott meg a sors, és alkalomadtán közelebb helyezheted a székhelyed az új munkahelyedhez, hogy spórolj az útidőn. 


Kevesebb váratlan költség

Igen, tudjuk, hogy a fővárosi árak felérnek egy kisebb rablással, de a folyamatosan leáztató felső szomszéd okozta károk miatt legalább nem neked kell fognod a fejed. Az intézkedést általában a tulajdonos vállalja magára, míg a pénzügyi oldalról a biztosító gondoskodik; utóbbi havi költségeit szintén nem neked kell állnod. Ha sem a hűtő, sem a mosógép nem a te tulajdonod, és bármelyik elromlik, megegyezés kérdése, hogy vállalod-e a beszerzést (az ár lelakásának fejében), vagy a lakás kiadója gondoskodik róla. Aki élt már kertes házban, az tudja, hogy kisebb-nagyobb extra kiadás ott is bármikor felmerülhet. Anyagilag készen állsz erre?

Előnyös tapasztalatok

Minél több helyen élsz, annál több környék előnyeit (és hátrányait) kitapasztalhatod. Mielőtt elhatározod, hol szeretnél sok éven át lakni, megtudod, milyen a közbiztonság, mennyire barátságos a szomszédság, vagy hogy jó-e a közlekedés. Tökéletes lehetőség ez arra, hogy feltérképezd a lakókörnyezeted. Később nagy segítségedre lesz, amikor arról tervezel dönteni, hol vásárolsz saját ingatlant. 

Egy albérlet is lehet az otthonod, főleg, ha számodra fontos barátoddal, szeretteddel osztod meg. Élvezd az előnyöket, és vigyázz rá úgy, mintha a tied lenne! 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában