Tények a kényszeres gyűjtögetésről + 7 ötlet az őszi lomtalanításhoz

Tények a kényszeres gyűjtögetésről + 7 ötlet az őszi lomtalanításhoz

2020. augusztus 29. 19:15:00

Az őszi selejtezés időszakához közeledve adunk néhány tippet, hogy könnyebben megszabadulj a felesleges lomoktól.

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki még a kiürült joghurtos dobozokat vagy az ételkiszállítótól kapott műanyag villákat is megtartja. Hallani sem akar róla, hogy megszabaduljon az egymásra pakolt, régi újságoktól, amelyeket egyébként csak kerülget, lapozgatni sem szokott. Elteszi az üres parfümösüvegeket, mert kedves emléke fűződik hozzájuk, de csak akkor kerülnek a keze ügyébe, ha valamit keresve áttúrja a dobozait. Szorongást kelt benne a gondolat, hogy kidobja ezeket a dolgokat és nem érzi szükségét, hogy leálljon az összehordásukkal.

A világszerte milliókat érintő kényszeres gyűjtögetés lehetetlenné teszi a normális életvitelt, nem beszélve arról, hogy az ismerősök, családtagok elidegenedését okozhatja. Tudtad, hogy gyakran családi örökség, ami akár már a gyermekkorban elkezdődhet? Szerencsére terápiával megszabadulhat tőle az illető; a legjobb megoldás az, ha a terapeuta személyesen látogatja meg a gyűjtögető otthonát és személyre szabott, gyakorlati tippeket ad.

Tippek az őszi lomtalanításhoz

A kényszeres gyűjtögetők valószínűleg nem a mi tanácsaink miatt fognak megszabadulni kihasználatlan ruhadarabjaiktól és az őket körülvevő felesleges kacatoktól. Azok viszont, akik készek életterük felfrissítésére, hasznosnak fogják találni az alábbi tippeket. 

Naptej és kozmetikumok - Ha maradt naptej idénről, nézd meg a lejárati dátumát. Hamarosan lejár, használni már nem fogod? Ne tárold tovább! Ugyanígy járj el a régebben vásárolt kozmetikai termékekkel, testápolókkal, sminklemosókkal, rúzsokkal és körömlakkokkal is.

Nyári ruhák - Nézz szét a szekrényedben, és ajándékozd el azokat a darabokat, amelyek idén (sem) voltak rajtad. Hány ilyen tételt találtál?

Porosodó dísztárgyak, régi könyvek - A könyv érték, de kérdezd meg magadtól, lapozgatni fogod-e valaha azokat, amelyeket általános iskolás korod óta nem nyitottál ki. 1-2 családi örökséget érdemes megtartani, vagy felkereshetsz egy antikváriumot, hogy új otthonra lelhessenek. A kisiskolásként kapott, dobozokban hánykolódó dísztárgyaidat, amelyeknek más örülhet, tedd egy helyre, mert karácsony előtti gyűjtéseken lesz módod az elajándékozásukra.

Befőttes üvegek - Polcokat töltenek meg a kamrában a "majd egyszer úgyis kelleni fog" címszó alatt összegyűjtött befőttes üvegek? Tedd hasznossá őket végre, ültess fűszernövényeket! A fennmaradó üvegeket gyűjtsd szelektíven.

Elpusztult szobanövények - Sokan hónapok után sem szabadulnak meg a kipusztult szobanövényektől, pedig a kaspóba friss földet töltve virágot ültethetnének bele. Ajándéknak is remek ötlet!

Bögrék - Rengeteg bögréd van, mégis csak 1-2-ből iszol? Ha azért őrizgeted a gyűjteményt, mert jól jön néhány extra darab a vendégek érkezésekor, akkor sem kell mindet megtartanod. A kedvenceidet őrizd meg, a többit ajánld fel jótékony célra! 

Régi egyetemi jegyzetek, fénymásolatok - Eltetted, mert egyszer talán hasznodra válhatnak? Idővel rá fogsz jönni, hogy az internet korában minden kérdésre választ lelhetsz a jegyzetek nélkül is. Nézd át őket, válogasd ki, amit nagyon érdekesnek találsz, de mondj le az összes többiről. A papírt gyűjtsd szelektíven, és ne felejtsd eltávolítani a gém- és tűzőkapcsokat!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában