A fogyókúra első hete

A fogyókúra első hete

2020. Április 28. 16:42:38

Nagyon sokan küzdenek súlyproblémákkal és sokan szeretnének „csak egy kilót" leadni. Ugye mindenkinek ismerős a "Holnaptól elkezdem..." című mondat? De hogyan is néz ki ez a valóságban? Lássuk, milyen egy fogyókúra első hete.

A legtöbb fogyni vágyó ember hatalmas lelkesedéssel és óriási elszántsággal áll neki a fogyókúrának, ezért sokszor olyan magasra teszik a lécet már az első héten, amit nem biztos, hogy bír a szervezetük. Az első hetekben valóban képes a szervezetünk többet leadni, mint később, de azért nem árt néhány dologgal tisztában lenni. 

Amikor a korábbi, az elhízást okozó életmódodat, hirtelen megváltoztatod egy a fogyást segítő irányba, akkor az azt jelenti, hogy tulajdonképpen sokkolod a szervezeted. Az, hogy mennyire, az függ attól, hogy mennyire éles a váltás és milyen fittségi szinten állsz. 

Fogyás egy hét alatt


Logikusnak tűnhet, hogyha mindennap ugyanannyival kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyire szükséged van, akkor mindennap egyenletes mennyiséget fogsz fogyni. A gyakorlatban azonban a súlyvesztés nem egy lineáris folyamat. Éppen ezért felesleges mindennap mérni magadat, elég, ha az első hét eredményeit csak a hét végén ellenőrzöd, hogy elkerüld a teljesen természetes súlyingadozásból származó felesleges frusztrációt.

A fogyás mennyiségét az első héten, majd azt követően is, az határozza meg, hogy mennyivel csökkentetted a kalóriafogyasztásodat. Egy kiló fogyáshoz 6500-7000 kalóriányi deficit kell. Ha nagyjából napi 500 kalória hiányát teremted meg az étrended vagy a mozgás segítségével, akkor heti fél kiló zsírtól válik meg a szervezeted.

Körülbelül ez az, amit hosszútávon is lehet tartani egészségesen, így a szervezetet sem viseli meg. Viszont az első héten nem ennyit fogsz leadni. Az első hét merőben más, mint a többi.

Sok elszánt fogyózót megtéveszt az első héten aktuális vízvesztés, ami abban nyilvánul meg hogy nem csak azt a heti fél kilót fogod leadni, hanem feltételezhetően sokkal többet. Ez megint egyéni, a szervezettől függ. Amikor új étrendre váltasz, akkor valószínűleg korlátozod a szénhidrátok mennyiségét, és megválogatod a minőségüket, éppen ezért a szervezeted a saját szénhidrátraktárait, a glikogént kezdi el felhasználni.

A glikogén jelentős mennyiségű vizet köt meg, ami a raktár felhasználásával ki is ürül. Emellett, ha kevésbé sós, tartósítószerekkel teli ételeket fogyasztasz, azzal együtt is sok feleslegesen visszatartott víz távozik. Emiatt lehetséges, hogy az első héten akár három kilót vagy annál is többet fogysz. Ha korábban sem ettél túl sok sót, és a természetes, nyers alapanyagokat részesítetted előnyben, akkor lehetséges, hogy nem távozik túl sok víz, így az első hét kevésbé látványos eredménnyel zárul.

Amennyiben azonban visszatérsz a korábbi életmódodhoz, a vízraktárak töltődnek fel elsőként újra, így, ha ezen a ponton feladod, akkor néhány napig lesz csak tartós az eredmény. Éppen ezért végződik nagyon sok villámdiéta csalódással. A tényleges, zsírból történő fogyáshoz nem egy hétre, hanem a súlyfelesleg mennyiségétől függően jóval több időre van szükség. 

Sokan erre mondják, hogy ugrál a testsúlyuk és egyből vissza is jött amit leadtak. Pedig sok esetben csak arról van szó, hogy nem voltak elég kitartóak.

A jó fogyókúrás étrendek jellemzője, hogy 3-12 hónapon keresztül vagy tovább is lehet folytatni őket, mert nem jelentenek nagy kellemetlenséget, nem járnak éhezéssel, és tartós követésük sem okoz egészségkárosodást. Az első hét azonban egyáltalán nem biztos, hogy kellemesen telik.
Az alacsonyabb vércukorszint miatt főként az első pár napban előfordulhat fejfájás, gyengeség, éhség vagy kívánósság. Ez azonban legkésőbb néhány héten belül sokat csillapodik, ha ellenállsz a kísértésnek. Ha ez nem így történik, és továbbra is nehézségeket okoz az étrend tartása, érdemes módosítani rajta, különben nem alakul sosem életmóddá.

Az edzés jelentette terheléshez szintén hasonló ütemben alkalmazkodik majd a szervezeted, így négy-nyolc hetente frissíteni javasolt a gyakorlatokat, hogy a fejlődés folyamatos legyen. Az izomláz akár több hónapon át is elkísérhet, ha a zsírégetéshez kiválóan alkalmas erősítő edzéseket végzed. Ha korábban már edzettél, akkor könnyebb lesz fejlődni, hiszen már ismered a mozdulatokat, és a tested is meglévő alapokra építkezik. Teljesen kezdőként sem késő azonban ledolgozni a hátrányt.

Reméljük, hogy hasznos lesz számodra ez a néhány sor.

Képek: google.com
Forrás: femina.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában