Rágóval a fogyásért: kiderült, hogy valóban segít-e

Rágóval a fogyásért: kiderült, hogy valóban segít-e

2020. október 04. 07:30:00

Egyes feltételezések szerint a rágó segíthet csökkenteni az éhséget és a sóvárgást, valamint növelheti a teltségérzetet. Most kiderül, hogy mindezek komolyan hatással vannak-e a fogyásra.

A rágógumi frissíti a leheletet és segít megőrizni a fogak és az íny egészségét. Sokak hisznek azonban abban is, hogy a rágózás a fogyást is támogatja. Ugyan vannak olyan tanulmányok, amelyek alátámasztják ezt az elméletet, de az is világosan látszik belőlük, hogy a rágózás önmagában egyáltalán nem elegendő a fogyáshoz. Sok eredmény mutatja, hogy valóban csökkentette a kalóriabevitelt, de nem olyan nagy százalékban, ezért a rágózásra támaszkodni önmagában egyáltalán nem javasolt. Főként, mivel az egészséges és változatos étrend akkor is fontos, ha diétázásba, fogyásba fog az ember. 

Csökkenti az éhséget és a sóvárgást

Egyes kutatások szerint a rágás hatására telítettebbnek érezhetjük magunkat, ezzel együtt csökken az éhségérzet és a sóvárgás különösen a harapnivalók után. Kísérletet is végeztek, amelyben arra kérték a résztvevőket, hogy 30 percen át rágózzanak étkezés után. A beszámolók szerint ők sokkal telítettebbnek érezték magukat, mint azok, akik nem rágóztak. Ezzel szemben más vizsgálatok szerint a rágó a gyümölcsök iránti vágyunkat csökkenti csupán, ami azt jelenti, hogy az étrendünk összetétele ugyan változhat a rágózás hatására, de a mennyisége nem feltétlenül, vagyis a fogyásban nincs nagy szerepe ebből a szempontból. 

Csökkenti a napi kalóriabevitelt

A Louisiana State University és a Rhode Island-i Egyetem is végzett kutatást a rágózásról. Azt találták, hogy az étkezések közötti rágás segített az étvágy kontrollálásában, a harapnivalók utáni vágyakozás csökkentésében és 40-nel csökkentette a napi kalóriabevitelt. És ugyan ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, ez a csökkenés még mindig nagyon elenyésző ahhoz, hogy kijelentsük, a rágózás számottevően segíti a fogyást. 

Segít több kalóriát égetni

Egyes kutatások szerint azok, akik a reggeli előtt és után is rágóztak, 3-5 százalékkal több kalóriát égettek el nem rágózó társaiknál, méghozzá azért, mert fokozódott az étrend által kiváltott termogenezis, vagyis az emésztés során elégetett kalóriák száma. Ezek a százalékok is alacsonyak viszont ahhoz, hogy a rágót a fogyás segítőjeként kiáltsuk ki. 


Összességében tehát nyugodtan rágózhatunk, de más életmódbeli változtatás nélkül csupán ettől biztosan nem fogunk fogyni. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában