Daniel Radcliffe és Eddie Redmayne után Emma Watson is reagált J. K. Rowling transzfób megnyilvánulására

Daniel Radcliffe és Eddie Redmayne után Emma Watson is reagált J. K. Rowling transzfób megnyilvánulására

2020. június 13. 19:00:00

A Harry Potter írónője azzal viccelődött Twitter-oldalán, hogy elfelejtette, hogyan is hívják azokat a személyeket, akik menstruálnak.

J. K. Rowling Twitter-oldalán egy cikk megosztásához írt kommentjében azt írta, reméli, a koronavírus utáni időben ideálisabb világot teremtünk azoknak, akik menstruálnak. Majd ezután úgy tett, mintha nem jutna eszébe a szó, és arra kérte követőit, segítsenek neki, hogy is hívják azokat a személyeket, akik menstruálnak. A Harry Potter írójának posztját sokan transzofóbnak vélik, aminek van is valami alapja, Rowling ugyanis tavaly egy olyan kutatást támogatott anyagilag, mely azt akarta bebizonyítani, a biológiai nem nem megváltoztatható. 

Rowling Twitter-posztjára elsők között Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője reagált:

A transznemű nők is nők. Bármilyen kijelentés, mely ellentmond ezzel, sérti a transznemű emberek identitását és méltóságát, szembemegy az összes megállapítással, amit az egészségügyben dolgozó szakemberek mondanak, akiknek sokkal több tapasztalatuk van a témában, mint nekem vagy Jónak. 

A Page Six írta meg azt is, hogy az ugyancsak Rowling által írt Legendás állatok és megfigyelésük mozifilmek főszereplője, Eddie Redmayne sem hagyta szó nélkül az írónő fentebbi kijelentését. (Emlékeztetőül: Eddie Redmayne volt a főszereplője a 2015-ös A dán lány c. filmnek, mely az 1920-as évek Koppenhágájában játszódott, Redmayne pedig egy transznemű művészt alakított).

A színész, Radcliffe-hez hasonlóan elítélte Rowling véleményét.

Sosem akarnék ennek a közösségnek a nevében beszélni, de tudom, hogy a kedves transzgender barátaim és kollégáim már nagyon belefáradtak azokba az identitásukkal foglalkozó kérdésekbe, melyek gyakran erőszakoskodáshoz és bántalmazáshoz vezetnek. 

Redmayne szerint ezek az emberek csak békésen szeretnének élni, a társadalomnak pedig hagynia kéne őket, hogy ezt megtehessék. 

Emma Watson, a Potter-filmek Hermione Grangerje sem ment el szó nélkül Rowling transzofób posztja mellett. A színésznő Twitter-oldalán kommentelte az írónő bejegyzését. 


A transznemű emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy éljék az életüket, anélkül, hogy folyamatosan arról kérdeznék őket vagy megmondnák nekik, hogy kik ők valójában.

Majd saját tweetje alatt hozzátette:

Szeretném, ha a transznemű követőim tudnák, hogy rengeteg ember van a világon, aki látja, tiszteli és szereti őket, úgy, ahogyan vannak. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában