Tudtad, hogy nemcsak téli, hanem nyári depresszió is létezik?

Tudtad, hogy nemcsak téli, hanem nyári depresszió is létezik?

2020. július 04. 15:00:06

Bár a meleg idő miatt bekövetkező szezonális affektív zavar ritkább, azonban ez is számos kellemetlen tünetet produkálhat.

A szezonális affektív zavar (seasonal affective disorder, SAD) sokak számára ismerősen hangozhat: ez a depresszió egy fajtája, ami az évszakok váltakozásához kapcsolódik. A tél beköszöntével sokan küzdenek ezzel a mentális problémával a hűvös időjárás és az életmód megváltozása miatt. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szezonális affektív zavar nemcsak a hideg hónapokban, hanem nyáron, a forróság megérkezésével is támadhat: ezt hívják fordított SAD-nak. Bár kevésbé gyakori, mint a téli „testvére”, hiszen az egyre világosabb napok képesek elűzni azt, ám a nyári „verzió” is jókora hatással lehet az ember hangulatára.

A fordított szezonális affektív zavar kiváltó okai

Sajnos pontosan nem lehet tudni, mi okozza a fordított szezonális affektív zavart, de a kutatások alapján nagy eséllyel a magas pollenszám, a túl sok napfénynek való kitettség, a magas hőmérséklet és a cirkadián ritmus változásai állhatnak a háttérben. A melatonin (azaz az alvási ciklust irányító hormon) termelését a napfény csökkenti, ez is összefüggésben lehet a SAD-dal, mivel belekavar az energiaszintedbe és az éjszakai pihenésedbe.

A fordított szezonális affektív zavar tünetei

Míg a téli SAD megnövekedett étvággyal, nagyfokú aluszékonysággal és alacsony energiaszinttel jár, addig a nyári „változata” az étvágycsökkenésről, az álmatlanságról és az energiaszint növekedéséről ismerhető fel. Sőt szakemberek úgy tartják, hogy még a szorongás is a fordított szezonális affektív zavar tünete lehet. Bár az álmatlanság és a magas energiaszint csábító lehet, ha munkáról és a társasági életről van szó, a SAD rendkívül kockázatos az egészségre nézve.

A fordított szezonális affektív zavar tünetei

Ha arra gyanakszol, hogy éppen a nyári SAD-dal küszdesz, ne félj segítséget kérni – ahogyan ez az állapot, úgy a kezelés is lehet csak átmeneti – a szakemberek szerint nem biztos, hogy egész évben szükséged lesz rá. Próbálj rendszeresen edzeni, étkezz egészségesen és limitáld a napon töltött órák számát – mert ezekkel is enyhítheted a SAD tüneteit.

Forrás: Bustle

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában