Párterápia - ha már felmerül, érdemes elkezdeni

Párterápia - ha már felmerül, érdemes elkezdeni

2020. október 05. 16:30:00

Minden párkapcsolatban eljöhet az a pillanat, amikor valamelyik fél kimondja a bűvös mondatot, hogy menjünk párterápiára. Két dolgot tehetünk, elvetjük az ötletet és szorongunk azon, miképpen alakul a helyzetünk, vagy végigvisszük azért, hogy megmentsük a kapcsolatunkat.

Jellemzően tévhitek miatt nem kérjük szakértő segítségét, ha a saját párkapcsolatunkról van szó. Rendszerint az húzódik a háttérben, hogy nem akarjuk másnak, egy idegennek kiteregetni a családi szennyest, vagy döntő többségében érzelmileg nem vagyunk érettek ahhoz, hogy magunkról beszéljünk. Fontoljuk meg, mert a szakértő segíthet abban, hogy utat mutasson a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz és abban is, hogy párunkhoz megfelelő útmutatást adjon.

Mikor javasolt a párterápia?

A válasz egyszerű: bármikor fordulhatunk szakértőhöz. Ha egészséges, harmonikus párkapcsolatot szeretnénk létrehozni, és akkor is, ha csak az egyikünknek vannak problémái. Hiszen megoldást kaphatunk arra is, hogy hogyan kezeljük azt, ha a párunk válságban van. Megtanulhatjuk, hogy hogyan kommunikáljunk egymással és hogyan támogassuk, motiváljuk a párunkat. Sajnos sok esetben már csak akkor fordulunk párterapeutához, ha már menthetetlennek tartjuk a kapcsolatunkat és utolsó mentsvárként kérünk külső segítséget. Ha fontos számunkra a párunk és igazán szeretjük, akkor ne féljünk megtenni ezeket a lépéseket és lépjünk ki a komfortzónánkból. 

Miért hasznos?

A szakértő segít abban, hogy próbálja felfedni azokat a konfliktusokat, amik a felvetett kérdések mögött húzódnak. Egy semleges, kívülálló személyt ismerünk meg a személyében, aki nem ítélkezik és szubjektív véleményt alkot a hallottakról. Bizalmas és meghitt légkört alakít ki, hogy ne érezzük idegennek a helyzetet. Házi feladatokkal, tippekkel lát el, hogy otthon is gyakoroljunk a párunkkal a kommunikációt és a helyzetmegoldást. Egy beszélgetésnek vagy beszélgetés sorozatnak, nemcsak az lehet a célja, hogy megoldja és rendbe hozza a jelenlévő feszültségeket, hanem az is, hogy folytassuk-e a párkapcsolatot vagy sem. Ha úgy döntünk, hogy nem folytatjuk a kapcsolatunkat, akkor abban segít, hogy hogyan zárjuk le azt  zökkenőmentesen.

Ahhoz, hogy megtegyük a lépést és belevágjunk abba, hogy segítséget kérjünk, azt mindkét félnek akarnia kell. Ez sokszor vízválasztó lehet egy párkapcsolatban, hogy mit teszünk meg vagy mit nem - magunkért és egymásért. Érdemes számot vetnünk és lépnünk, egymás felé vagy messze egymástól.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában