Tudod, ki vagy te valójában?

Tudod, ki vagy te valójában?

2020. szeptember 28. 07:50:00

Ahhoz, hogy tudjuk, kik vagyunk, szükséges, hogy önismereti gyakorlatot végezzünk. Nem kell teszteket kitöltenünk, csak tegyük fel a kérdést magunknak: "Ki vagyok én?".

Könnyű feladatnak tűnhet, mert azt gondoljuk, eléggé ismerjük magunkat. Aki tudatosan él és keresi az élet értelmét, állandó önismeretet tart, annak ez a gyakorlat nem lesz nehéz. De sajnos sokan úgy élik le az életüket, hogy csak a halálos ágyukon gondolkodnak el azon, hogy milyen életet éltek és milyen emberek voltak valójában. Ne várjunk addig, ismerjük meg most önmagunkat. 

Szánjunk néhány percet arra, hogy leírunk pár dolgot arról, mi az, ami kifejezi és körülírja, hogy kik is vagyunk valójában. Ha nevünkkel kezdjük a listát, az nem sok mindent árul el rólunk, mert azt már a születésünkkor megkaptuk. Jobb esetben ezen nem is változtatunk az életünk során. A foglalkozásunk sem túl kifejező, mert az emberek nyolcvan százaléka nem elégedett a jelenlegi munkájával. Bár ez már többet elárul rólunk, mert a pályaválasztásba már volt beleszólásunk. Többnyire a vallásunk, családi állapotunk sem arról árulkodik, amilyenek vagyunk. Hogy mégis miért érdemes feltennünk a "Ki vagyok én?" kérdést és elgondolkodnunk rajta? Segíthet abban, hogy milyennek látjuk magunkat, ugyanis ez a tudatosság befolyásolja a döntéseinket, életvitelünket és a boldogságunkat. De azzal is tisztában kell lennünk, hogy az önismeret egy életen át tartó folyamat. Minden nap gyakorolnunk kell. 

Ahogyan telnek az évek, időről-időre más szituációban találjuk magunkat. Gyermekként mások vagyunk az iskolában, mint felnőve a munkánkban vagy a magánéletünkben. Diákként, majd pályakeresőként, dolgozó embereként, párkapcsolatban élőként és szülőként is másképp viselkedünk. Mindig változik, hogy mire van szükségünk, ezáltal változnak a szerepköreink. Fontos, hogy mindig fejlődjünk, ne ragadjunk bele az aktuális szerepbe. Néha nehéz változtatni azon a helyzeten, amiben komfortosan élünk. Ha nem lépünk a változás útjára és ellenállunk neki, annál inkább feszültebbé válunk. Például, ha hosszú évekig párkapcsolatban éltünk, majd egyedülállóvá váltunk, szokatlan érzéseket élhetünk át. Beleszoktunk az adott szituációba, ahonnan nehéz újra felállnunk és más szerepben megtalálnunk önmagunkat. Ha ezt a fordulatot elfogadjuk, akár még szép is lehet.

El kell fogadnunk, hogy a változás minden emberi kapcsolatnak, helyzetnek, életkörülménynek a része. Sokszor védjük a lelkünket, pajzsként működtetjük, mert nem akarunk sérülni. De azt tudnunk kell, hogy egy adott szerepkör, csak egy ideig szolgálja a fejlődésünket - utána már akadályozni fogja azt. Időnként újra kell értékelnünk az identitásunkat, hogy tovább léphessünk. Mert minden elmúlik, az élet, az érzések, a problémák, a fájdalom, csak egyetlen dolog marad és az mindig a pillanat.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában