Tudod, hogyan kezeld hatékonyan a konfliktusokat?

Tudod, hogyan kezeld hatékonyan a konfliktusokat?

2020. szeptember 20. 23:55:00

Mindennapi életünk során óhatatlan, hogy ne kerüljünk összetűzésbe a munkahelyünkön vagy a párkapcsolatainkban. A mi döntésünktől függ, hogy csöndben maradunk vagy helytelenül harcba szállunk.

Munkatársak, barátok és párkapcsolatban élők között természetes dolog, hogy nem egyeznek a vélemények és a nézetek. Vannak, akik kerülik a konfliktusokat, míg vannak olyanok is, akik élvezik, ha vitába keveredhetnek. Mindkét típus nagy energiát fektet bele, hogy megvédje vagy elhallgassa a saját érdekeit. Pár tipp arra, hogy kezeljünk a konfrontációkat.

Információcsere

A másik fél tetteivel, gondolatai megnyilvánulásával, nem sok mindent tehetünk. De azzal már inkább, hogy mi hogyan reagálunk rá. Hallgassuk meg figyelmesen és mielőtt bármit mondanánk, vessük be a rég bevált trükköt és számoljunk el tízig. Fontos, hogy ne használjunk sértő vagy bántó szavakat. A "de" szó helyett használjuk az "és" szócskát. Például így: "Értem amit mondasz, de..." helyett: "Értem, amit mondasz és azt gondolom...".  Ez sokkal hatékonyabb és együttműködési készségre utal. Ne kritizáljuk a másikat, kerüljük a személyeskedést és a negatív indulatokat. Ezzel csak olajat öntünk a tűzre. A cél pedig az, hogy érdemben és intelligensen vitassuk meg a véleményeinket. 

Nonverbális jelek

Amikor belekerülünk egy vitába, a szavaink mellett figyeljünk a testbeszédünkre is. Mialatt hallgatjuk a másik fél álláspontját, az arckifejezésünkön ne tükröződjön harag. A szemöldökünket ne húzzuk fel. A karunkat engedjük le, ne hagyjuk a mellünkön összekulcsolva. Ha szemben ülünk egymással, hajoljunk a másik személy felé, hogy érezze, figyelünk rá. Ha állva vitázunk, picit terpeszállásban és egyenes testtartással tegyük. Ha megszólalunk, figyeljünk a saját hangsúlyunkra. Megőrizve a higgadtságunkat és kellő figyelmet fordítva a nonverbális kommunikációnkra, partnerünk is azonosul velük és átveszi őket. 

Empátia

Közvetítsük a másik fél felé, hogy megértjük az indulatait, még ha teljes mértékben nem is értünk vele egyet. Tudjunk bocsánatot kérni, ha úgy érezzük, hogy hibáztunk. Legyünk empatikusak, magabiztosak és gyakoroljuk az önuralmat. Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni és át tudjuk érezni a másik fél érzéseit, nekünk nyugodtnak kell maradnunk. Ehhez szükséges, hogy tisztában legyünk az érzelmi intelligenciánkkal. Ha magas, a konfliktusokat egyszerűen megoldjuk, viszont ha felismertük, hogy EQ-szintünk alacsony, lehetőségünk van arra, hogy fejlesszük. Ehhez elengedhetetlen, hogy tiszta önképpel rendelkezzünk.

Bármilyen konfliktusba is keveredünk, figyeljünk arra, hogy nem minden ember egyforma, ne magunkból induljunk ki. Néha érdemes a másik fejével végiggondolni az esetet. Csöndben is maradhatunk, vagy akár harcolhatunk is, de ha lehet, törekedjünk az arany középútra. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában