Eleged van a földre dobált koszos zoknikból? Nyugi, el fog múlni...

Eleged van a földre dobált koszos zoknikból? Nyugi, el fog múlni...

2020. augusztus 12. 12:00:00

Ahhoz, hogy erős és harmonikus párkapcsolatunk legyen, át kell mennünk különböző szakaszokon. Az, hogy a fázisok kinél meddig tartanak, kapcsolatfüggő. Ha felismerjük, hogy éppen melyikben járunk, segíthet megoldani a felmerülő problémákat.

Randizás, szerelem, összeköltözés, majd a közös jövő tervezése. Mindannyian így indulunk neki egy bimbózó párkapcsolatnak. Majd szembesülünk azzal, hogy vannak problémák és nehézségek. Hogy megoldjuk vagy sutba vágjuk az egészet, csak rajtunk múlik. A pszichológia is segít abban, hogy tisztábban lássuk, párkapcsolatunk melyik szakaszában vagyunk.

Az első szakasz: szimbiózis

Megismerjük leendő párunkat. A randizások alatt azt érezzük, hogy végre megtaláltuk a másik felünket. Mindenben hasonlítunk. Ugyanazokat a dolgokat szeretjük és utáljuk.  Meg van benne az, ami bennünk is. Szinte hihetetlennek érezzük, hogy megtaláltuk a szerelmünket. Annyira tökéletes minden, hogy szinte függőségben szenvedünk, ha nem lehetünk a másikkal. Az első pár hónapban a gondolataink, csak a másik körül járnak. Megszűnik a "te" és "én" állapot, csak "mi" vagyunk. 

Második szakasz: a differenciálódás és leválás szakasza

Ez a legviharosabb fázis a párkapcsolatokban. Feloszlik a rózsaszín köd. A korábbi „mi” mellett visszatér az „én”. Elkezdjük látni a másik hibáit és csak azokra tudunk koncentrálni. Az állandóan szétdobott ruhákra vagy a temérdek női hajszálra a lakásban. A csalódottság érzése kerít minket hatalmába, hogy hová tűnt az eddig tökéletesnek hitt párunk. Veszekedünk, majd kibékülünk, és ez megterhelő lesz mindkettőnk számára. Fontos szakasza a párkapcsolatnak, mert szükség van a távolodásra és a saját határok kialakítására. Ez egy természetes állapot. Ha már túl vagyunk az első egy-két évünkön, ezt az időszakot át kell vészelnünk. De csak akkor, ha bizalmat szavazunk a kapcsolat folytatására. Mert ez a szakasz az, ahol a legtöbb párkapcsolat felbomlik.

Harmadik szakasz: a gyakorlás szakasza

Ha úgy döntöttünk, hogy kitartunk a párunk mellett, és igennel válaszoltunk, arra, hogy ő az igazi, akkor beléptünk egy nyugalmasabb időszakba. Elkezdünk újra nyitni a világ felé. Saját hobbikat alakítunk ki és függetlenebbek leszünk a másiktól. Újra két egész emberként közelítünk egymáshoz, úgy, mint a megismerkedésünk pillanatában. Összecsiszolódunk és a másik bosszantó dolgait is elfogadjuk és megtanuljuk szeretni. Kapcsolatban élünk, de önálló személyek vagyunk.  

Negyedik szakasz: az újraközeledés szakasza

A sok történés, közös dolgok és a nehézségek után megértünk a párkapcsolatra. Újra „mi” vagyunk. Elfogadtuk, hogy vannak gyengeségeink és erősségeink. Tisztán látjuk magunkat és a párunkat. A kölcsönös tiszteletet és a biztonság érzését éljük át. Támogatjuk és biztatjuk a másikat, a hivatásában, karrierje építésében. Egymás legjobb szövetségei vagyunk és törekszünk arra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a párkapcsolatunkból. Ebben a szakaszban is vannak viták, konfliktusok, mint bármely másik szakaszban. De függetlenek vagyunk, nem rivalizálunk egymással. Szabadon élünk a társunk mellett.

Nehézségek mindig vannak a párkapcsolatokban. Lesznek olyanok, akik feladják és továbblépnek. És lesznek olyanok is, akik ha kellő motivációt éreznek, küzdeni fognak a párjukért és a párkapcsolatukért, mert fejlődni és változni szeretnének. Ezért néha érdemes megállni és kapcsolatainkat újraértékelni, hogy tudjuk éppen melyik szakaszban állunk. Ti hová sorolnátok magatokat?


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában