Mit gondolnak a férfiak a menstruációról?

Mit gondolnak a férfiak a menstruációról?

2020. május 28. 20:59:20

A menstruáció szerves része az életünknek, ezért rengeteg érzés és gondolat kapcsolódik hozzá. De vajon milyen a hozzáállása a havi vérzésünkhöz a velünk élő férfiaknak?

Mikor a menstruációról beszélünk, úgy gondolunk rá, mint „női dologra”. Férfiak jelenlétében nem szívesen beszélünk róla, sokszor még kizárólag női társaságban is csak nagyon félénken. Párkapcsolataink elején is sokszor kínos szóváltásokon kell átesni, míg végül eljutunk oda, hogy a férfiak tudják rólunk, mikor is menstruálunk éppen. A vélemények arról is megoszlanak, hogy egy férfinak mennyit kell, mennyit érdemes tudnia erről a témáról. Nekünk, nőknek mennyit érdemes megosztani velük? Elég, ha csak annyit tudnak, hogy „most megvan, ma este ne számíts alváson kívül másra”, vagy hogy „egyelőre még nem lesz belőled apuka, Drágám”?

A kérdést összetettebbé teszi az is, hogy a havi vérzésünk idejét sokszor fájdalmak, hangulatingadozások kísérik. Bizonyára mindannyian ismerjük a „bocsánat Drágám, ha nem menstruálok éppen, akkor lehet, hogy nem akadtam volna ki ennyire” típusú mondatokat is.

Az utóbbi években külföldi és magyar kutatások egész sora irányul arra a kérdésre, hogy milyen is a menstruációhoz való hozzáállásunk.

Egy – Brooks-Gunn és Rubble amerikai pszichológusok által fejlesztett – kérdőív, amit nemrégiben fordítottak le és tették magyar embereken is alkalmazhatóvá, a következő fő kérdéseket vizsgálja a menstruációhoz való hozzáállással kapcsolatban:

Mennyire tekintjük természetes, vagy kellemetlen eseménynek? Úgy látjuk-e, hogy a menstruáció legyengít minket, és ilyenkor kevesebbre vagyunk képesek, mint a hónap többi részében? Milyen hangulatváltozások kapcsolódnak a menstruációhoz, és végül a vannak-e a menstruációnak olyan tünetei, amelyekről nem veszünk tudomást, vagy tagadjuk őket?


A dolog izgalmas része pedig az, hogy mindezekről nem csak a nők véleményét kérdezték, hanem a férfiakét is. A férfiak és a nők véleménye között pedig nem meglepő módon számottevő különbségek mutatkoztak. A nők inkább úgy gondolták, hogy a menstruáció természetes esemény, mint a férfiak. A nők nem igazán értenek egyet azzal, hogy a menstruáció alatt a nők legyengülnének, és a teljesítményük rosszabb lenne, ám a férfiaknak úgy tűnik, hogy vannak ilyen hiedelmeik. Úgy vélik, hogy a nők ilyenkor nem várhatnak maguktól olyan sokat, mint a hónap többi részében, sem fizikai sem pedig intellektuális feladatokban.

Akad azonban, amit a férfiak is nagyrészt ugyanúgy látnak, mint ahogyan a nők. Ilyen például a vérzés ideje alatti jellemző hangulatváltozás, illetve az általános nézet, hogy a menstruáció egy kellemetlen esemény, amit a nők nem mondhatni, hogy élveznének. De legalább tudják belőle, hogy éppen nem várnak kisbabát!

 

Felhasznált irodalom:

Nyitrai, E., Takács, Sz. (2019): Felnőtt nők és férfiak menstruációs attitűdjének összehasonlító vizsgálata. Psychologia Hungarica. 7, 1, 45-63.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában