Praktikus vagy hektikus a hűtőszekrényed elrendezése?
Praktikus vagy hektikus a hűtőszekrényed elrendezése?
A hűtőszekrényben mindennek megvan a maga helye, ami hűtési szempontok alapján a legideálisabb egy adott terméknek.
Nem mindegy, mit és hova teszel a hűtőszekrényben, mert a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben elszaporodhatnak az egészségre ártalmas baktériumok. Fontos szabály továbbá, hogy a betegségek elkerülése érdekében a hűtőben uralkodó hőmérsékletnek 3 és 5 fok között kell lennie.
Ha minden oda kerül, ahol a legjobb neki, minimalizálhatod a kidobásra kerülő ételmennyiséget, ezáltal kevesebbet fogsz költeni a heti bevásárlásra, és az ételmérgezés kockázatát is csökkented. Nézd át a hűtőszekrényed és ha szükséges, rendezd át a lenti lista alapján!
Felső polc: Élelmiszerek, amelyeket nyersen fogyasztasz. Ebbe a kategóriába tartozik a csemegeáru és az ételmaradék.
Középső polc: A felső polcokon egyenletesebb a hőmérséklet, ezért kerülnek oda a tejtermékek és a tojás is. Mivel ezeknek az élelmiszereknek viszonylag rövidebb a szavatossági ideje, jó, ha elkülönülnek a hűtő további tartalmától. Kivétel a vaj és a puha sajt, ami a hűtő ajtajának polcain sem fog megromlani.
Alsó polc: A nyers hús és hal tárolását a hűtő leghidegebbnek tartott részén, az alsó polcon oldd meg. A napokig tárolt húsokkal légy óvatos, mert akkor is ártalmas lehet az elfogyasztásuk, ha nincs kellemetlen szaguk. Inkább fagyaszd le, ha tudod, hogy nem fogod 1-2 napon belül felhasználni. (Ne szobahőmérsékleten, hanem a hűtőben olvaszd ki!)
Fiókok: A zöldségek, gyümölcsök, saláták számára találták ki a fiókokat, amelyekben a bolti csomagolással együtt el tehet tenni őket.
A hűtőszekrény ajtaja: Mivel ez a hűtő legmelegebb része, ahol a hőmérséklet a legkevésbé stabil, a (természetes) tartósítószert tartalmazó termékek, mint például a lekvár vagy a gyümölcslé kerüljenek oda.
A folyamat egyszerű, és sok fej- és hasfájástól megkímélhet a jövőben! Megéri, ugye?