Csekklista a nyári nagytakarításhoz

Csekklista a nyári nagytakarításhoz

2020. június 01. 16:41:37

Az elmúlt hónapok viszontagságai után valószínűleg te is jobban várod a nyarat, mint valaha. Ne törje le a lelkesedésed, hogy az évszak vonz magával pár teendőt!

A változó évszakok természetesen otthonod működésére is hatással vannak; új körülményekhez kell alkalmazkodni. Minél előbb letudod a nyár megérkeztével járó, elkerülhetetlen feladatokat, annál korábban élvezheted hátradőlve az évszak minden előnyét! Nem visz rá a lélek, hogy összeszeírd a tennivalókat? Engedd meg, hogy segítsünk! Hét pontban szedtük össze, mi az, amit mindenképpen ki kell pipálnod a to-do listáról!

#1 Ablakmosás: Ha tavasszal nem volt alkalmad rá, most van itt az ideje megejteni. Olyan időpontot válassz, amikor a nap nem süt az ablakaidra, mert a mosószeres víz a napsütés hatására gyorsan rászárad és nyomot hagy.

#2 Szárítókötelek letörlése: Idén még nem szárítottad a ruháidat a szabad levegőn? Töröld át a szárítóköteleket, nehogy a rajtuk lévő szennyeződések összepiszkolják a frissen mosott ruhákat. 

#3 Légkondicionáló, hűsítő ventillátor: Mindegy, melyiket használod otthonod lehűtésére, bizonyosodj meg róla, hogy tiszták és működőképesek, mielőtt használod őket. A nem megfelelő tisztaságú klímeberendezések kedveznek a baktériumok és gombák elszaporodásának, míg a por és a piszok rontja a ventillátor teljesítményét.

#4 Kerti sütő/grill letisztítása: Abban az esetben is megérdemelnek egy frissítő áttörölgetést, ha tavaly tisztára mosva pakoltad el őket. Vedd figyelembe, hogy a gázzal és a szénnel műkdő változatok tisztítási javaslata eltérhet!

#6 Konyhai teendők: Pakolj ki a szekrényekből, fiókokból, majd töröld át kívül és belül a felületüket. Takarítsd ki a hűtőt. Szagtalanításra remek megoldás az ecetes vízzel történő átmosás, vagy a cirtomos "trükk": vágj félbe egy citromot, kapard ki a húsát, és a helyét pótold sóval. Hagyd a hűtőben, amíg el nem tűnnek a szagok! 

#7 Mosdókagylók ellenőrzése: Mosd le alaposan a mosdókagylókat és a WC csészét, indokolt esetben használj vízkőoldót is. Ellenőrizd, nem csöpögnek-e, mert a csöpögő víz foltot hagyhat, emellett a számládat is növeli. 

+ 1 tipp: Így készíts házilag tisztítószert! 

A vízkőoldásra is bevethető citromos tisztítószerhez keverj össze 3 evőkanál (facsart) citromlét 1 csésze vízzel. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy üres, szórófejes flakonba töltöd az így kapott lét. Néhány ötlet a felhasználásra: kávégép, mikrohullámú sütő, márványfelület és teáskanna tisztítása, hűtő és szeméttároló szagtalanítás, stb.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában