Ingatlan vásárlás 1x1 - 2.rész

Ingatlan vásárlás 1x1 - 2.rész

2020. május 05. 20:20:16

Mi az Én feladatom, mint Vevő? Mi az Eladó kötelessége?

Amennyiben megtekintettünk több ingatlant - ez fontos, már csak a viszonyítási alap miatt is -és megtaláltunk szívünk/lelkünk/pénztárcánk által választott leendő otthonunkat, akkor a következő lépések következnek.

Legelőször is azzal a tanáccsal kezdeném, hogy vegyünk igénybe egy jogdoktor tudományát a témát illetően, mert általa biztosak lehetünk benne, hogy érdekeink a jelen hatályban lévő törvénykezéseknek megfelelve képviseltetve lesznek az adásvételi folyamat során. Ennek költségeit általában a Vevő állja, de lehet alku alap vagy megbeszélés tárgya az Eladóval.

Amit az ügyvéd előtt is jó, ha tudunk, hogy a  vásárlási szándék - lehetőleg írásban történő -kifejezése után az Eladónak törvényileg kötelessége biztosítani a Vevő részére egy "nem bizonylatértékű" Tulajdonlapot. Ezáltal tisztában lehetünk, hogy az ingatlannak pontosan hány tulajdonosa van -mindegyiknek alá kell írnia az adásvételi szerződést-, valamint hogy van-e rajta hitel, jelzálog, végrehajtás, stb.

Amennyiben olyat látunk a Tulajdonlapon, amit az Eladó sem az előzetes megtekintéskor, sem a vásárlási szándék elfogadása után sem említett, teljes joggal állhatunk el a megvételtől, anyagi veszteség nélkül.

NAGYON FONTOS, HOGY A TULAJDONLAP KÉZBEVÉTELÉIG VEVŐKÉNT NE FIZESSÜNK SEMMIT!!!

Eladóként megszerezhetjük a Tulajdonlapot többféle forrásból is, ehhez a helyrajzi számra van szükség:

-takarnet - fizetős

-ügyfélkapun keresztül évente 2x ingyenesen letölthető

-földhivataltól - fizetős

A Tulajdonlap mellett szintén törvényileg köteles az Eladónak egy Energetikai Tanúsítvány kiállíttatása, ami által tiszta képet kapunk az ingatlan jelen energetikai állapotáról, ami elsősorban a hőszigetelésre vonatkozik, és nagy segítségünkre van a fűtésszámla kalkulálásánál.

Ha az ingatlan megfelel az elképzeléseinknek, az anyagi képességeinknek, tiszta a Tulajdonlap és az Energetikai Tanúsítvány pedig elfogadható, akkor áttérhetünk a következő lépésre: a Foglalóra.

Erről és magáról az adásvételről jelentkezem a következő cikkemben.

Addig is: "Legyetek jók, HA tudtok...!" ;)

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában