Ezért teszik az ablak alá a radiátort - Tudtad?

Ezért teszik az ablak alá a radiátort - Tudtad?

2020. Április 28. 14:42:47

Ugye neked is feltűnt már, hogy minden lakásban, házban mindig az ablak alá kerül a fűtőtest? Nemcsak a radiátor, de a konvektor is. Sokkal kényelmesebb lenne olykor-olykor, ha mondjuk az íróasztalunk mellett lenne és a hideg téli estéken oda tudnánk vackolni magunkat. De miért van ez így?

Az egésznek kicsit bonyolultabb oka van annál, minthogy így szoktuk volna meg. A Mr.CentralHeating oldala több magyarázatot is ad erre a kérdésre. 

Ezért kerülnek a radiátorok az ablak alá

Korábban azért kerültek a radiátorok az ablak alá, mert az volt a szoba leghidegebb pontja. Régebben az ablakok nem szigeteltek annyira hatékonyan, mint a mostani modern műanyag nyílászárók, ezért ellensúlyozni akarták a beáramló hideget, huzatot.

A radiátorból származó hő nagy része meleg levegőként került a szobába a radiátor felső részéből kiáramolva. Ez a meleg levegő kölcsönhatásba lép az ablakból származó hideggel, ami elősegíti a forró levegő szétoszlatását a helyiségben. Manapság, mikor már sok épületben nemhogy dupla, de tripla üvegfalú ablakok vannak, rugalmasabbak a radiátorok elhelyezését illetően is.

Ennek ellenére többen mostanában is úgy döntenek, hogy az ablak alá helyezik a radiátort, abból a megfontolásból, hogy ott nem veszi el egyéb bútorok elől a helyet, hisz az ablak elé ritkán szoktak szekrényt tenni.

Szakemberek még mindig azt vallják, hogy így lesz a leghatékonyabb a lakás fűtése, hisz tökéletes nyílászáró nincs, így minimális hideg mindig jut be a lakásba. Ezért, ha az oldalfalakra tennénk a radiátort, a hideg levegő megállna az ablakban, ami pedig nagyon kellemetlen tud lenni.

Forrás: divany.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában