Ingatlanvásárlás 1x1 - 1.rész

Ingatlanvásárlás 1x1 - 1.rész

2020. május 05. 00:00:00

Milyen szempontokat kell megfontolnunk egy házvásárlás előtt? Mikre kell figyelni egy ingatlan megtekintésekor?

Felnőtt életünk egyik legnehezebb megmérettetése a házvásárlás. Egy épület, amit magunk és családunk számára otthonná szándékozunk varázsolni. Egy biztonságos hely, mely a béke oázisát nyújtja egy hosszú nap után.

Aki csak teheti, törekszik egy saját kis fészek kialakítására, legyen szó akár lakásról, akár kertes házról. Így vagy úgy, de nem sokan tudják zsebből előrántani egy leendő otthon árát. Erre manapság megoldást jelenthet a lakás- és/vagy jelzáloghitel. Hazánkban van lehetőség államilag támogatott hitelek felvételére is, ilyen a CSOK és a Babaváró hitel, melyeket több bank is kielégítő feltételekkel ajánlhat nekünk.

Tehát első és legfontosabb szempont egy ingatlan megvásárlásakor a budget. Figyelembe kell venni hosszútávra vonatkozóan, hogy ha hitelt veszünk fel, havonta tudjuk-e törleszteni azt a rezsi és más költségek mellet is. Az Eladó által rendelkezésre bocsátott Energetikai Tanúsítványon érdemes ezeket is megvizsgálni. Az ingatlanvásárláshoz ajánlott Vevőként ügyvédet felfogadni, ami jelentősen megkönnyíti az ember életét, de ez plusz költséggel is jár. Emellett számolni kell a Vagyonszerzési Illetékkel is, ugyanis az ingatlan vételárának 2-4%-át le kell adózni, de erről bővebb tájékoztatást a jogi képviselő ad, amennyiben felfogadunk egyet.

Ha megvan a pénz... jöhet a nézelődés!

Fontos lehet, hogy mérlegeljük a kiszemelt ingatlan környezetét is, úgy mint: munkalehetőségek, infrastruktúra, közlekedés, oktatási potenciál, kikapcsolódási lehetőségek. Maga az épület állapotára is érdemes figyelmet szentelni, és számolni az esetlegesen felmerülő hiányosságok mielőbbi javításával. Kitűnő példa a ház szerkezetének (tetőszerkezet, tartógerendák) és építési alapanyagának (vályog, tégla, szilikát, stb.) megérdeklődése, nyílászárók korszerűsítése, fűtésrendszer gazdaságossá tétele, és felmérni az ingatlan egyéb fejlesztési potenciálját.

Ezen szempontok figyelembe vételével - ami elsősorban a pénztárcánkhoz kell, hogy igazodjon- szinte garantált a békés élet az új otthonunkban.

Most zárom soraim, de a következő cikkben kifejtem az adásvétel kulcsfontosságú lépéseit.

Addig is: "Legyetek jók, HA tudtok...!" ;)

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában