Kiborult a vörösbor? Így tüntesd el nyomtalanul

Kiborult a vörösbor? Így tüntesd el nyomtalanul

2020. július 08. 23:30:08

A ruhára borult vörösbor eltávolítása fejfájást okozhat, a szőnyegből viszont még annál is bonyolultabb kiszedni. Eláruljuk, mit tehetsz, ha nincs otthon erre a célra gyártott tisztítószer.

A foltos szőnyeg látványának már a gondolatától is rettegsz? Megértünk! Nyilvánvalóan nem szeretnéd lecserélni egy rosszul elsült borozás után szőnyeged, és az sem mindig opció, hogy bútorokkal takard el a tökéletlenségét. A thespruce.com cikke segít pár lépésben orvosolni a problémát. Azokra az esetekre is megoldást kínál, amikor a foltokra csak órákkal a kifröccsenés után derül fény. 

Mire van szükséged?

  • papírtörlő
  • szódabikarbóna
  • szükség esetén speciális tisztítószer

Mit kell tenned?

Ha a buli hevében kiömlik a vörösbor, és nem a vendégek előtt szeretnél nekiesni a takarításnak, itasd fel papírtörlővel a folyadék javát, majd szórj a foltra valamennyi sót. A só magába szívja a szálak közé került cseppeket, amit elég, ha a vendégek távozása után porszívózol fel.

Ha a folt hosszú órákon át kezeletlen marad, előbb forró vízzel oldd fel, csak utána alkalmazd a lenti praktikát. (Egyébként ha már jó pár órát állt a folt, az már nem sokat számít, ha kiugrasz az üzletbe egy speciális szőnyegtisztítóért.)

Először mindenképp próbáld meg felitatni a kiömlött bor minél nagyobb részét; ehhez papírtörlőt vagy fehér színű törlőruhát is használhatsz. Ezután önts kisebb mennyiségű vizet a foltra, itasd fel újra, és addig ismételd ezt a folyamatot, amíg a lehető legtöbb bortól megszabadítottad a szőnyeget. 3:1 arányban keverj össze szódabikarbónát vízzel, és vidd fel ezt a pasztát a foltra. Ha megszáradt, porszívózd fel. Ha ezután is látható marad a vörösbor nyoma, már csak a bolti tisztítószerek segíthetnek. Ha szőnyeged fehér, a fehérítő is megoldást jelenthet.

Sokféle típusú szőnyeg létezik, amelyek más technológiával, eltérő anyagokból készülnek. A minőségük megóvása érdekében fontos, hogy mielőtt belekezdesz, színes, mintás szőnyegek esetében mindenképpen csinálj tesztet egy kisebb, eldugottabb területen!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában