Higiéniai csekklista a mindennapokra

Higiéniai csekklista a mindennapokra

2020. június 19. 22:00:42

Törölköző, ágyneműhuzat, fogkefe, mosogatószivacs, WC ülőke: minden nap használod, de vajon tudod-e, milyen gyakran kellene kimosni vagy lecserélni?

A higiéniai használati tárgyak tisztán tartását mindenki másként, eltérő gyakorisággal intézi. Nem óramű pontossággal, hanem amikor saját kitételei alapján indokoltnak érzi. Utánanéztünk, hogy a "nagykönyv" szerint mennyi idő után illene kimosni a törölközőt és az ágyneműhuzatot, mikor kell megszabadulni a fogkefétől és a mosogatószivacstól, és van-e bármilyen szabály vagy iránymutatás a WC ülőke lecserélésével kapcsolatban.

Törölköző

Ahogyan a healthline.com-on olvasható, elhalt hámsejtek alkotják bőrünk 20 felső rétegét. Zuhanyzás és fürdés közben ezek egy részétől megszabadulunk, de többségük a törölközőnkön fog landolni. A nedves törölköző ráadásul a bacilusok kedvenc tanyája. Mosd ki minden harmadik használat után (az ekcémától szenvedők, illetve érzékeny bőrűek számára egy alkalom a limit), és arra is figyelj, hogy a mosások között alaposan megszáradjon, mielőtt ismét magadra teríted. Kivételt jelentenek például az edzéshez használt törölközők, amelyeknek természetesen már egy alkalom után mosógépbe kell kerülniük.


Ágyneműhuzat

Napunk egyharmadát alvással töltjük, nyilván nem mindegy, milyen higiéniai körülményeket teremtünk meg hozzá. Nincs még kialakított mosási rutinod? A Good Housekeeping Institute azt tanácsolja, kéthetente húzz tiszta ágyneműhuzatot és lepedőt. Az indokok között egyebek mellett említik az izzadást és az elhalt hámsejtek megtelepedését a párnahuzaton; utóbbi ludas lehet a mitesszerek kialakulásában is. Ha nagyon pattanásos a bőröd, ajánlott 2-3 naponta párnahuzatot cserélned!


Fogkefe

A fogorvosok többsége szerint 3-4 havonta meg kell válnod szeretett fogkefédtől. Ennek két oka van: 1.) a sörték tisztító ereje idővel csökken, 2.) a bacilusok a fogkefén is megtelepednek, és abban te is biztosan egyetértesz, hogy minél kevesebb van belőlük, annál jobb. Mielőtt eljön a csere ideje, alkalmanként tisztítsd meg a fogkeféd a következő módon: keverj össze egy pohár vizet két teáskanál szódabikarbónával, és lógasd bele néhány percre. A szájvíz is remekül ellátja ezt a feladatot.


Mosogatószivacs

Német kutatók szerint létezik olyan makacs baktérium - RG2 a neve -, amelytől akkor sem szabadulsz meg, ha felforralt vízben mosod ki a szivacsot. A napi tisztítás ennek ellenére elengedhetetlen, hiszen rengeteg baktériumot elpusztíthatsz általa. A today.com ebben a témában írt cikkében azt tanácsolja, minden nap mosd ki meleg szappanos vízben, majd tedd be vizesen a mikrohullámú sütőbe két percre. A csere a használat gyakoriságától függően egy hét vagy egy hónap után indokolt.


WC ülőke

Gondoltad volna, hogy egyszerű tisztíthatósága miatt csak akkor kell új WC ülőkét venned, ha a régi eltörik vagy megsérül? Azaz olyan repedés keletkezik rajta, ami teret ad a bacilusok megtelepedésének és megnehezíti a lemosást. Ha vigyázol rá, évekig nem lesz gondod vele. Ami a WC kefét illeti, nagyjából hat hónapot követően javasolják a cserét, addig időnként fertőtlenítő hatású tisztítószerekbe áztathatva tarthatod megfelelő állapotban.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában