Nem iszol tejet? Akkor ezeket a kalciumban gazdag ételeket érdemes fogyasztanod

Nem iszol tejet? Akkor ezeket a kalciumban gazdag ételeket érdemes fogyasztanod

2020. szeptember 25. 07:15:00

A kalcium nélkülözhetetlen tápanyag az erős csontozathoz, ennek legismertebb forrásai a tejtermékek, de ezeken kívül is vannak olyan élelmiszerek, melyekben található ebből az ásványi anyagból. Ezek azok.

Gyermekkorunk óta mondogatják nekünk, hogy a tej fogyasztása fontos, hiszen kalciumban gazdag ital. Habár ez kétségtelenül igaz, egyre többen vannak, akik valamilyen megfontolásból mellőzik a tejtermékeket. Nekik sem kell azonban étrend-kiegészítő formájában pótolniuk ezt az ásványi anyagot, ugyanis bőven vannak olyan élelmiszerek még, amelyekben gazdagon található kalcium, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára.

Az erős csontok kialakításában, az izomfejlődésben, az egészséges szívműködésben mind nagy szerepe van a kalciumnak, ezért különösképpen fontos, hogy a napi szükségletünket természetes formában juttassuk a szervezetünkbe. Íme, azok az ételek, amelyeket érdemes fogyasztanunk és beépítenünk hosszútávon az étrendünkbe. 

Szardínia

A szardínia és a tonhal fogyasztása azért is fontos, mert mindkettő kalciumban gazdag étel. Emellett persze számos egyéb egészségügyi előnyökkel is jár, ha beépítjük az étrendünkbe a halakat. Arról, hogy ezeket miért érdemes rendszeresen enni, itt írtunk bővebben

Hüvelyesek

A lencse és a különböző babok nagyszerű kalciumforrások azoknak, akik nem, vagy csak kevés tejterméket fogyasztanak. Túlzásba természetesen ezeket sem szabad vinni, de ez minden tápanyagra igaz. A tudatos tervezéssel és hozzáállással azonban meg lehet találni az arany középutat. 

Diófélék

A magvak rendkívül egészségesek, az egyetlen baj velük talán az, hogy szinte képtelenség abbahagyni a fogyasztásukat, pedig ezekkel is nagyon fontos mértéktartónak lenni, hiszen meglehetősen kalóriadúsak. Ezen kívül azonban kalciumban is gazdagok, főként a mandula, amely fehérjeforrásnak is kiváló.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek az élen járnak egészségügyi szempontból, hiszen nemcsak különböző tápanyagokban gazdagok, de a kalóriatartalmuk is igen kedvező, szinte lehetetlen őket túlzásba vinni. A spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a fodros kel, a rukkola mind olyan zöld levelesek, amelyeket bátran fogyaszthatunk.

Magok

A magokban rengeteg fontos tápanyag van: kalcium, fehérje és egészséges zsírok. Közülük a legjobb kalciumforrások közé tartozik a chiamag, a szezámmag és a mák.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában