Összeszedtük, miért fontos a halfogyasztás

Összeszedtük, miért fontos a halfogyasztás

2020. szeptember 03. 15:00:00

A hal nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is, számos pozitív hatása van a szervezetre, ezért nem érdemes mellőzni. Íme néhány meggyőző érv a fogyasztása mellett.

Amellett, hogy a hal magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú étel, még számos más egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. A bolygó egyik legegészségesebb ételének tekintik, mégis hajlamosak vagyunk mellőzni, pedig sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, valamint kiváló Omega-3 forrás, amely döntő fontosságú a test és az agy optimális működéséhez. 

Kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni számos betegség kockázatát, ezért a szakértők azt javasolják, hogy fogyasszunk hetente legalább egyszer vagy kétszer zsíros vagy olajos halakat, például lazacot, pisztrángot, szardíniát, tonhalat. Ezek már önmagukban elegendőek lehetnének ahhoz, hogy többször kerüljön hal a tányérunkra, de íme még néhány további pozitív hatás.

Csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát

A hal az egyik legkiválóbb étel a szívünknek. Szakértők szerint a halak rendszeres fogyasztása csökkenti a szívinfarktus, az agyvérzés vagy egyéb szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A depresszió legyűrésében is segít

A halakban található Omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a depresszió leküzdéséhez egyes tanulmányok szerint, valamint növelhetik az antidepresszánsok hatékonyságát. 

Csökkentheti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát

A halak fogyasztásával az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük, de más autoimmun betegségek, például a reumás ízületi gyulladás kockázatának csökkentésével is kapcsolatba hozták már kutatások.

Javítja az alvás minőségét

Egy kutatás szerint a heti háromszori halfogyasztás - főként a lazacé - nagyon pozitív hatással volt az alvás minőségére. Ráadásul a napi tevékenység, működés javulását is eredményezte. 

A halfogyasztásnak tehát olyan pozitív előnyei vannak, amelyeket nem érdemes figyelmen kívül hagynunk. Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, ezért építsük bele a pikkelyeseket is a heti menübe, hiszen olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetünket, amik nélkülözhetetlenek, és nem mellesleg a halak nagyon ízletesek is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában